Skip to main content

Modra frankinja Vsebina Botanične značilnosti | Vino | Glej tudi | Viri | Navigacijski menirazširi

Škrbine o vinihSlovenska vinaRdeča vinaVinske sorteVinske trtePosavje


vinske trtevinoŠtajerskeSlovenijiDolenjskaBizeljskoBela krajinakakovostnivrhunski razred










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eskriju003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="sl" dir="ltr"u003Eu003Cdiv style="text-align:right; font-size:80%; margin-right:12px;"u003Eu003Ciu003EDelovanje in razvoj Wikipedije omogočajo vaši u003Ca href="https://foundation.wikimedia.org/wiki/Zbiranje_prispevkov" class="extiw" title="wikimedia:Zbiranje prispevkov"u003Eprispevkiu003C/au003E!u003C/iu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Modra frankinja




Iz Wikipedije, proste enciklopedije

(Preusmerjeno s strani Frankinja)





Jump to navigation
Jump to search




Modra frankinja


Modra frankinja ali frankinja (tudi frankinja crna, moravka, Blaufrankische, Blue franconian idr.) je rdeča sorta vinske trte in istoimensko vino. Trta z veliko verjetnostjo izvira iz slovenske Štajerske, najbolj razširjena pa je v nekaterih evropskih vinogradniških deželah, v Sloveniji pa v vinorodnih okoliših Dolenjska, Bizeljsko in Bela krajina




Vsebina





  • 1 Botanične značilnosti


  • 2 Vino


  • 3 Glej tudi


  • 4 Viri




Botanične značilnosti |


  • Vršiček mladike: rdečkast, gladek in svetlozelen.

  • List: velik, skoraj cel ali malo narezan, okroglast. Listni sinus ima obliko črke V, ki je večkrat preklopljen. Zgornja stran lista je mehurjasta, temno zelena, ki jeseni pordeči. Listni pecelj je srednje dolg, zelenkast, z vijoličnimi niansami.

  • Grozd: srednje velik do velik, valjaste oblike in nabit. Občasno je tudi vejnat, na spodnji strani zaobrnjen. Grozdni pecelj je precej kratek in zelenkaste barve.

  • Jagoda: srednje velika in temno modra, precej oprašena in okroglaste oblike. Jagodna kožica je debela, meso sočno, sok sladek in nekoliko trpek.

  • Rozga: precej debela, temno rdečkasta, na členkih še nekoliko temnejša, s srednje dolgimi medčlenki. Skorja je črnkasta.

Vino sorte modra frankinja je močna, ena najbujnejših sort v našem sortimentu. Grozdje dozori srednje pozno, na sončnih legah celo srednje zgodnje. Teža grozda je od 150 do 200 gramov. Sorta rodi obilno in dokaj redno. Sorta je precej odporna proti boleznim, razen v začetku rasti, ko je občutljiva za peronosporo. Za nizke temperature je srednje odporna.



Vino |


Vino je običajno modrikasto rdeče barve z vijoličnim odtenkom, svetlejše ali temnejše, odvisno od zrelosti in časa maceracije. Je polno, izjemno bogato, sadno, sveže, s svojevrstno fino cvetlico, ki se približuje modremu pinotu. Kisline mu ne primanjkuje, vonj je svež in spominja na jagodičevje, posebno na malino in borovnico. Vino je primerno za staranje (Vodovnik in sod., 1997).


V Posavju je modra frankinja po kakovosti glavna rdeča sorta, saj daje odlična rdeča vina. Na trgu se kot sortno vino pojavlja sorazmerno redko, več šele v zadnjih letih. Največkrat je udeležena pri pridelavi vina cviček, metliška črnina in bizeljsko rdeče. Je srednje težko rdeče vino, v katerem pri povprečnih letnikih prevladuje kislost, medtem ko je pri dobrih letnikih razmerje med kislino in taninskimi snovmi dobro uravnano v harmonijo okusov, ki jo povzroči intenzivna obarvanost, sortno značilne vonjave in bogata taninska osnova. Da vino doseže popolno zrelost, je potrebno pet do šest let zorenja.


Vino vsebuje ok. 12 % alkohola, izrazit sadni okus in prijetno svežino, ki se zadrži s staranjem. Je odličen vir antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in varuje srce. Zmerno uživanje modre frankinje je še posebej priporočljivo, saj preprečuje rakava obolenja.


Vino se postreže pri temperaturi 16-18 °C k suhomesnatim jedem, divjačini in slovenskemu jedilniku.
Sodi v kakovostni in tudi vrhunski razred.



Glej tudi |


  • seznam slovenskih vin



Viri |


  • Škofca, M. (2008). Parametri kakovosti vina sorte modra frankinja vinorodne dežele Posavja. Diplomsko delo, Ljubljana : Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.









Vzpostavljeno iz »https://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Modra_frankinja&oldid=4722645«










Navigacijski meni



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.068","walltime":"0.109","ppvisitednodes":"value":183,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":5085,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":683,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 77.092 1 -total"," 55.81% 43.022 1 Predloga:Vino-stub"," 50.01% 38.555 1 Predloga:Predloga_za_škrbino"," 44.42% 34.244 1 Predloga:Navpolje"," 44.04% 33.953 1 Predloga:Kategorija_v_Zbirki"," 39.47% 30.428 1 Predloga:Zbirka"," 35.02% 26.995 1 Predloga:Sister"," 25.32% 19.517 1 Predloga:Side_box"," 15.68% 12.089 1 Predloga:Sec_link_auto"," 5.06% 3.904 1 Predloga:Sec_link/text"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.009","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":667921,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1320","timestamp":"20190320145027","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Modra frankinja","url":"https://sl.wikipedia.org/wiki/Modra_frankinja","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q882859","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q882859","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-03-16T19:10:55Z","dateModified":"2016-11-24T16:08:13Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/Blaufr%C3%A4nkisch.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1254"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล