Skip to main content

Modri pinot Glej tudi | Navigacijski meni

Slovenska vinaRdeča vinaVinske sorteVinske trte


francoskovinske trtevinafrancosko regijoBurgundijaAmpelografiSlovenijištajerskemprimorskem vinorodnem okolišurubinastoodteneksodihsteklenicahalkoholnocveticomandeljevonjemokusomBarriquesiromperutninimesugobam










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eskriju003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="sl" dir="ltr"u003Eu003Cdiv style="text-align:right; font-size:80%; margin-right:12px;"u003Eu003Ciu003EDelovanje in razvoj Wikipedije omogočajo vaši u003Ca href="https://foundation.wikimedia.org/wiki/Zbiranje_prispevkov" class="extiw" title="wikimedia:Zbiranje prispevkov"u003Eprispevkiu003C/au003E!u003C/iu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Modri pinot




Iz Wikipedije, proste enciklopedije






Jump to navigation
Jump to search


Modri pinot, tudi modri burgundec (francosko: pinot noir) je rdeča sorta vinske trte iz rodu Vitis vinifera, namenjena predvsem izdelovanju vina.


Trta modrega pinota je vzgajana v različnih predelih sveta, vendar je večinoma povezovana s francosko regijo Burgundija. Pridelava vina iz te trte je prvič omenjena pred več kot 2000 leti. Ampelografi navajajo, da je francoski pinot noir prednik vseh vrst pinotov oziroma burgundcev (sem sodijo seveda tudi bele sorte).


V Sloveniji trta uspeva predvsem v štajerskem in primorskem vinorodnem okolišu.


Grozd modrega pinota je majhen, valjast in zbit. Okročle ali jajčaste jagode imajo debelo kožico in so temno vijoličaste barve. Listje je srednje veliko, okroglasto in tri ali petdelno. Po gornji strani je mehurjasto.


Vino je običajno rubinasto rdeče barve z vijoličastim odtenkom, ki ob staranju dobi rjavkasti odtenek. Lahko je tudi svetlejše rdeče ali rdečkaste barve, odvisno od načina tehnologije pridelave. Vinarji vino po navadi pred flaširanjem dve leti starajo v lesenih sodih, da pa bi doseglo popolnost je potrebnih še od dve do pet let staranja v steklenicah. Vino ima visoko alkoholno stopnjo, ki je po navadi okoli 12 % ter tipično svojstveno plemenito cvetico, ki spominja včasih na mandelje ali robidnice z izrazitim sadnim vonjem in žametnim okusom. Polno, bogato aromo dopolnjuje srednje visoka kislinska stopnja in prijetna trpkost. Vse te lastnosti delajo modri pinot primerno vino za staranje. Pogosto ga izdelujejo tudi kot Barrique.


Odlično se poda k pikantnim sirom, perutnini, rdečemu mesu, pa tudi h gobam.



Glej tudi |




  • seznam slovenskih vin

  • Beli pinot

  • Sivi pinot




Vzpostavljeno iz »https://sl.wikipedia.org/w/index.php?title=Modri_pinot&oldid=4935315«










Navigacijski meni



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.032","walltime":"0.049","ppvisitednodes":"value":150,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":1884,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":505,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 27.114 1 Predloga:Kategorija_v_Zbirki","100.00% 27.114 1 -total"," 91.05% 24.687 1 Predloga:Zbirka"," 81.37% 22.064 1 Predloga:Sister"," 56.86% 15.418 1 Predloga:Side_box"," 35.94% 9.744 1 Predloga:Sec_link_auto"," 10.64% 2.884 1 Predloga:Sec_link/normal_link"," 9.78% 2.652 1 Predloga:Sec_link/text"],"cachereport":"origin":"mw1240","timestamp":"20190311110825","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Modri pinot","url":"https://sl.wikipedia.org/wiki/Modri_pinot","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q223701","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q223701","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-03-13T18:46:11Z","dateModified":"2017-12-27T02:00:38Z"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":128,"wgHostname":"mw1274"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล