Skip to main content

Pagrindinis puslapis Apie Vikipediją Savaitės straipsnis Naujienos balandžio 3 dienos įvykiai Rinktinė iliustracija Savaitės iniciatyva VikisritysKiti projektaiNaršymo meniuVikinaujienos

Sveiki atvykęDažniausi klausimaiPagalbaKlauskTaisyklės ir susitarimaiPaveikslėlių naudojimasvok.RytprūsiųlaivininkystėsTilžėjeLabguvągarlaiviaisKaraliaučiųPriegliausLiepojąVentspilįPirmojo pasaulinio karoKaizerio kariuomeneiuždarąją akcinę bendrovęElbinguKlaipėdaTilžeVersalio taikos sutartiesGdansko koridoriusBaltijos jūrojeSeedienst Ostpreußenliet.1920rugsėjo 24Rytų mugęvok.Frydrichas EbertasAistmarėmisPiliavosGdanskąHamburgąRoterdamąAntverpenąŠvedijosKuršių marioseNemuneŠilutėsNidaPervalkaJuodkrantėLabguvosGilijąvok.RusnęŠilininkusKryžionusKaunąSmalininkusgalaktikųgreitisgalaktikųraudonasis poslinkisgalaktikosgreičiuVisata plečiasi1929Edvinas HablasMiltonas HumansonasparadigmaiDidžiojo sprogimoWMAPNASAgreičiugalaktikųDidysis sprogimasVisatamasėsEinšteino lauko lygtimisbendrąja reliatyvumo teorijaerdvėslaikoVisatosAleksandras FrydmanasFrydmano lygtiserdvėlaikioPaukščių takosavaitės iniciatyvaDaugiau…Other projectsVikiportalaiOther projectsVikiprojektai










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Epaslėptiu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="lt" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="floatleft"u003Eu003Ca href="/wiki/Vaizdas:Logo_CEE-t.png" class="image"u003Eu003Cimg alt="Logo CEE-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/70px-Logo_CEE-t.png" decoding="async" width="70" height="45" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/105px-Logo_CEE-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/140px-Logo_CEE-t.png 2x" data-file-width="548" data-file-height="356" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cpu003EŠios u003Ca href="/wiki/Vikipedija:Savait%C4%97s_iniciatyva" title="Vikipedija:Savaitės iniciatyva"u003Esavaitės iniciatyvau003C/au003E: u003Cbu003Edėsniaiu003C/bu003E. Kviečiame prisidėti!u003Cbr /u003Eu003Cbr /u003EnKviečiame dalyvauti konkurse u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Vikiprojektas:VRE_2019" title="Vikiprojektas:VRE 2019"u003EVidurio ir Rytų Europos „pavasaris“ 2019u003C/au003Eu003C/bu003E.nu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Pagrindinis puslapis




Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.






Jump to navigation
Jump to search








Sveiki atvykę į Vikipediją

laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas.





Prisijunk ir pasidalink savo žiniomis su pasauliu!
Šiuo metu yra 194 559 straipsniai






Sveiki atvykę
Dažniausi klausimai
Pagalba



Klausk
Taisyklės ir susitarimai
Paveikslėlių naudojimas










Apie Vikipediją




Vikipedija yra interneto enciklopedija, kurią nemokamai ir be jokių apribojimų gali skaityti, tobulinti ir pildyti visi žmonės. Vikipediją galima skaityti daugiau nei dviem šimtais kalbų, o lietuviškuosiuose puslapiuose jau yra daugiau nei 194 tūkstančiai straipsnių ir jų skaičius nuolat auga.









Savaitės straipsnis






Pusryčių meniu garlaivyje „Herta“ pirmojo reiso į Rytų mugę 1920 m. metu


Roberto Maihioferio laivininkystės bendrovė (vok. Reederei Robert Meyhoefer) – viena stambiausių Rytprūsių laivininkystės bendrovių, teikusi žmonių ir krovinių gabenimo jūromis ir vidaus vandenimis paslaugas.


1869 m. Tilžėje įkurta įmonė per Labguvą garlaiviais gabendavo krovinius į Karaliaučių. 1872 m. jos būstinė perkelta į Karaliaučių – iš ten buvo galima efektyviau organizuoti krovinių srautą tarp Priegliaus aukštupio Hundegatto ir likusios Rytprūsių dalies. Įmonė stiprėjo greitai ir pamažu pradėjo supirkinėti nusilpusius konkurentus. Organizuotos laivininkystės linijos iš Karaliaučiaus į Liepoją ir Ventspilį. 1896 m. dalį akcijų įsigijo Justus Haslingeris, o 1910 m., kai senasis Maihioferis mirė, jis tapo vieninteliu savininku, bet pavadinimo nepakeitė.


Pirmojo pasaulinio karo metais bendrovė talkino Kaizerio kariuomenei ir gabeno jos krovinius į Lietuvą ir kt. užimtas teritorijas. 1919 m. Justus Haslingeris mirė, o jo sūnūs Erikas ir Osvaldas pertvarkė įmonę į uždarąją akcinę bendrovę. Roberto Maihioferio laivininkystės bendrovė augo ir stiprėjo, net devyniuose miestuose jį įsteigė savo biurus ir sandėlius, pastovios linijos jungė Karaliaučių su Elbingu, Klaipėda ir Tilže.


Po Versalio taikos sutarties Rytprūsių provinciją nuo likusios Vokietijos dalies atskyrė Gdansko koridorius. Broliai Haslingeriai 1920 m. iniciavo Baltijos jūroje veikusią Vokietijos keleivių ir krovinių pervežimo laivininkystės liniją Seedienst Ostpreußen (liet. Rytprūsių jūrinė tarnyba). Pirmuoju reisu 1920 m. rugsėjo 24 d. į Karaliaučiuje atidaromą Rytų mugę (vok. Deutsche Ostmesse) Roberto Maihioferio bendrovės laivu „Herta“ išplaukė šalies prezidentas Frydrichas Ebertas, ekonomikos ministras Ernstas Šolcas ir kiti žymūs politikos bei ūkio veikėjai. 1920 m. buvo įkurtas įmonės turistinis biuras (pirmasis Rytprūsiuose), netrukus tapęs didžiausiu visoje provincijoje. Turistai itin pamėgo bendrovės siūlytas keliones Aistmarėmis iš Karaliaučiaus ir Piliavos į Gdanską. Be to įmonė kvietė keliauti garlaiviais į Hamburgą, Roterdamą ir Antverpeną. 1929–1939 m. buvo atstovaujama Švedijos laivininkystei A/B Egon–Limhamn ir į Klaipėdą plukdomi tos šalies turistai.


Tuo metu Kuršių mariose, Nemune ir aplinkiniuose vidaus vandenyse karaliavo smulkūs pervežėjai. Iš Šilutės į Karaliaučių keleivius vežė S.Bernoto, o į Klaipėdą – F.Potschkos įmonės; maršrute Nida–Pervalka–Šilutė–Klaipėda darbavosi J.Frese bendrovė; linijoje Juodkrantė–Klaipėda – F.Pietsch ir V.Skarloffo bendrovės. Iš Labguvos nuplaukti į Giliją kvietė laivininkas Bonelis. P. Preugšaitis (vok. P.Preugschat) siūlė keliauti iš Tilžės į Klaipėdą per Juodkrantę, į Rusnę per Šilininkus ir į Kryžionus. Pastaroji įmonė kelis kartus per savaitę taip pat plukdė norinčius į Kauną per Smalininkus. Šiems konkurentams Roberto Maihioferio bendrovė tegalėjo priešpastatyti tik vienintelį maršrutą: Karaliaučius–Labguva–Klaipėda.


Daugiau…




Pavyzdiniai straipsniaiVerta paskaityti • Keisti • Rinkti straipsnį





Naujienos




  • Balandžio 3 d. sugriežtinti baudžiamieji įstatymai Brunėjuje: už homoseksualų lytinius santykius bus skiriama mirties bausmė užmėtant akmenimis, už pirmą vagystę – dešinės rankos nukirtimas, už pakartotinę – kairės kojos.

  • Balandžio 2 d. Kaune darbą pradėjo veidrodinė LR žemės ūkio ministerija.

  • Balandžio 2 d. prasidėjo dvigubos pilietybės referendumo viešinimo kampanija.

  • Balandžio 1 d. įsigaliojo įstatymas: vairuotojų atsisakymas tikrintis blaivumą reikš baudžiamąją bylą.

  • Kovo 31 d. Ukrainos prezidento rinkimai: į II turą pateko V. Zelenskis (~30%) ir P. Porošenka (~17%).

  • Kovo 30 d. per pasaulinę Žemės valandą gyventojai ir organizacijos valandai laiko išjungė elektrą.

Projekto puslapis • Metų įvykiai • Sporto naujienos • Keisti







balandžio 3 dienos įvykiai




Lietuvoje



  • 1831 − Trakų pilies teismo pirmininko Vincento Matusevičiaus vadovaujami sukilėliai užėmė Trakus.


  • 2000 − Vilniaus miesto meru antrą kartą išrinktas liberalas Rolandas Paksas.

Pasaulyje



  • 33 − Jėzaus nukryžiavimas (tradicinė data).


  • 1922 − Stalinas tapo Rusijos komunistų (bolševikų) partijos vadovu ir faktiškai visos Sovietų Sąjungos vadovu.


  • 1974 − paleista Rusijos kosminė stotis „Soyuz 14“.


  • 1996 − suimtas Unabomberis – Teodoras Kačinskis (Theodore Kaczynski), kaltinamas bombų siuntimu pašto vokuose.

Keisti






Rinktinė iliustracija






Река Большой Инзер..jpg



Inzero upė, Pietų Uralo rezervatas, Baškirijos vėliava Baškirija

Straipsnių iliustravimo projekto puslapis

Keisti





Savaitės iniciatyva






Hablo konstantos (visatos plėtimosi greičio) matavimui naudojamas trižingsnis metodas


Hablo dėsnis teigia, kad galaktikų tolimo greitis v yra proporcingas jų nuotoliui R nuo stebėtojo. Tyrinėjant galaktikų spektrus buvo surastas raudonasis poslinkis - tai reiškia, jog galaktikos dideliu greičiu tolsta nuo mūsų, taigi Visata plečiasi. Po beveik dešimtmetį trukusių tyrinėjimų 1929 metais dėsnį pirmieji suformulavo Edvinas Hablas ir Miltonas Humansonas:


v=H⋅R,displaystyle v=Hcdot R,

čia



H - Hablo konstanta.

Stebėjimais pagrįstas Hablo dėsnis padėjo pamatus besiplečiančio kosmoso paradigmai ir šiandien yra vienas iš labiausiai cituojamų darbų Didžiojo sprogimo teorijai patvirtinti. Naujausi Hablo konstantos skaičiavimai naudojant WMAP palydovą prasidėjo 2003 metais, nustatyta konstantos vertė yra 71 ± 4 (km/s)/Mpc. 2006 metų rugpjūtį orbitinėje Chandra X-ray observatorijoje NASA gavo Hablo konstantą kiek mažesniu tikslumu – 77 (km/s)/Mpc su ± 15 % paklaida.


Iš Hablo dėsnio išplaukia, kad bet kurioje vietoje esančiam stebėtojui atrodo, jog visos galaktikos tolsta nuo jo į visas puses nevienodais greičiais: kuo toliau galaktika, tuo jos greitis didesnis. Dabar žinomos galaktikos, kurių tolimo greitis siekia 97% šviesos greičio.


Jei visata plečiasi tam tikru greičiu ir nuotoliai tarp galaktikų didėja, tai pagal Hablo dėsnį galima apskaičiuoti ir to plėtimosi pradžią – maždaug prieš 13 milijardų metų. Manoma, kad tada įvyko Didysis sprogimas – Visata susidarė iš milžiniškos masės ir labai didelio tankio kūno, kuris sprogo dėl nežinomos priežasties.


Dar prieš Hablo tyrinėjimus, naudodamiesi Einšteino lauko lygtimis ir bendrąja reliatyvumo teorija, daugybė fizikų ir matematikų buvo įvedę neprieštaringą erdvės ir laiko priklausomybės teoriją. Bendriausiųjų principų taikymas tyrinėjant Visatos prigimtį leido kalbėti apie dinamišką, o ne statišką Visatą, kas prieštaravo tuo metu vyraujančiam požiūriui.


1922 metais Aleksandras Frydmanas iš Einšteino lauko lygčių išvedė Frydmano lygtis, kuriomis apskaičiuojamas galimas Visatos plėtimosi koeficientas. Frydmano naudotas parametras, šiandien žinomas kaip mastelio daugiklis, gali būti suprantamas kaip Hablo dėsnio proporcingumo konstantos forma. 1927 metais Georges Lemaître taip pat atrado panašų šios problemos sprendimą. Frydmano lygtims išvesti prireikė į skysčiams skirtas Einšteino lauko lygtis, kai žinomas tankis ir slėgis, įvesti homogeniškos ir izotropinės Visatos metriką (tam tikra atstumo sąvoka). Besiplečiančio erdvėlaikio idėja atvedė prie kosmologinių Didžiojo sprogimo ir Rimties būvio teorijų. Apie Visatos dydį ir formą buvo daug kalbų dar prieš šiuolaikinės kosmologijos atsiradimą. 1920 metais šiuo klausimu vyko garsusis Shapley-Curtis ginčas tarp Harlow Shapley ir Hebero D. Curtiso. Shapley teigė, kad Visata yra Paukščių tako dydžio, o Curtisas – kad ji kur kas didesnė.


Šios savaitės iniciatyva yra dėsniai.


Daugiau…



Projekto puslapis • Keisti




Vikisritys














Other projects




Vikiportalai









Other projects




Vikiprojektai






Kiti projektai































Vikižodynas
Laisvasis žodynas



Vikicitatos
Aforizmai, sentencijos



Vikinaujienos
Naujausios žinios, aktualijos

Commons-logo.svg


Vikiteka (Wikimedia Commons)
Mediateka



Vikišaltiniai
Įvairūs tekstai



Vikiknygos
Vadovėliai, knygos



Vikirūšys (wikispecies)
Rūšių katalogas



Metaviki
Vikimedijos projektų koordinavimas



Vikiduomenys
Žinių bazė



Vikiversitetas
Mokomoji medžiaga



Vikikelionės
Kelionių vadovas



MediaWiki
Viki programinė įranga










Rodomas puslapis "https://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagrindinis_puslapis&oldid=5527457"










Naršymo meniu


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.128","walltime":"0.217","ppvisitednodes":"value":345,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":15967,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1771,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":36,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 60.159 1 -total"," 26.36% 15.859 1 Šablonas:Pradžia-Rinktinė-illu"," 18.85% 11.342 1 Šablonas:Rinktinis_paveikslėlis/paprastas"," 15.68% 9.432 1 Šablonas:Flag"," 15.09% 9.078 1 Šablonas:Savaitės_tema"," 14.51% 8.726 1 Vikiprojektas:Savaitės_straipsnis/Straipsnis"," 9.75% 5.864 1 Vikipedija:Savaitės_iniciatyva/sitenotice"," 9.39% 5.650 1 Šablonas:Country_data_Baškirija"," 9.29% 5.586 1 Šablonas:Seserys"," 9.08% 5.460 1 Šablonas:Balandžio_3_dienos_įvykiai"],"cachereport":"origin":"mw1242","timestamp":"20190403053133","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":117,"wgHostname":"mw1330"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล