Skip to main content

Anasayfa Gezinti menüsü

Vikipedi günün maddesi şablonlarıVikipedi


31 Mart2019PazarDevamı...MoravyaBrünn1879Viyana1881Nikolsburg1887ParisAcadémie JulianAcademie Colarossi1894Sarah BernhardtNeoklasikDevamı...DillerDinEdebiyatEğitimFelsefeGeleneklerMedyaMitolojiMüzelerMüzikOyunlarPopüler kültürSanatSinemaSporTiyatroTurizmAritmetikArkeolojiAstronomiBilim insanlarıBilişimBilgisayar bilimiBiyolojiEkonomiFizikJeolojiKimyaPsikolojiSağlık bilimleriSosyal bilimlerUygulamalı bilimlerUzayAileAntropolojiArkeolojiCinsellikEğitimEğlenceEkonomiEtnik gruplarEvFelsefeFinansHukukHükûmetİletişimİşİşçilikKişilerKuruluşlarNüfusSiyasetSağlıkSavaşlarSosyolojiYemek içmekAletlerBilgisayarBiyoteknolojiElektronikİmalatİnternetKimyasal süreçlerMimarlıkMühendislikNanoteknolojiNükleer teknolojiOtomasyonSesTarımTelekomünikasyonTıpUlaşımBüyüDinî inanç, gelenek ve akımlarDinî kişiliklerFelsefi akımlarFilozoflarMitolojiPolitik kuramlarSpiritüalizmTanrılar, ruhani ve mistik varlıklarYahudilikBölgelere göre tarihDönemlerHaritalarİklimİlçelerKıtalarKöylerParklarŞehirlerTakvimÜlkelerYer altıYeryüzü şekilleri










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003EKapatu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="tr" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="border: 1px solid #ddd; margin: 0 0 3px;"u003Enu003Cdiv class="nomobile" style="float:right"u003Eu003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo original-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/171px-Logo_original-t.png" decoding="async" width="171" height="95" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/258px-Logo_original-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/342px-Logo_original-t.png 2x" data-file-width="1800" data-file-height="1000" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="color: grey; max-width:1280px; margin: 12px auto; font-family: Tahoma, u0026#39;DejaVu Sans Condensedu0026#39;, sans-serif; text-align: center; font-size: 16pt; position: relative;"u003EÖdüllü Vikibahar 2019 Yarışması başlıyor! Katılmak için u003Ca href="/wiki/Vikipedi:Vikibahar_2019" title="Vikipedi:Vikibahar 2019"u003EVikibahar 2019u003C/au003Eu003Cbr /u003Esayfasını ziyaret edin.u003C/divu003Enu003Cdiv style="clear: both;"u003Eu003C/divu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Anasayfa




Vikipedi, özgür ansiklopedi






Gezinti kısmına atla
Arama kısmına atla









Vikipedi'ye hoş geldiniz

Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi


Türkçe madde sayısı: 325.180

31 Mart 2019, Pazar




  • Bilim

  • Coğrafya

  • Din


  • Fizik

  • Matematik

  • Sanat


  • Spor

  • Tarih

  • Tüm portaller






   

Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi

Haftanın seçkin maddesi



Gamepad.svg
Call of Duty 4: Modern Warfare Infinity Ward tarafından geliştirilen ve Activision tarafından; PlayStation 3, Wii, Xbox 360 oyun konsolları ile Mac OS X ve Microsoft Windows işletim sistemleri için yayımlanan birinci şahıs nişancı türündeki video oyunudur. Oyunun konsol ve Windows sürümleri Kasım 2007'de, Mac OS X sürümü 26 Eylül 2008'de, Modern Warfare - Reflex Edition adını taşıyan Wii sürümü ise 10 Kasım 2009'da piyasaya sürüldü. Call of Duty serisinin ek paketler hariç dördüncü oyunu olan Modern Warfare, serinin önceki oyunları için ana tema olan II. Dünya Savaşı'nın aksine modern zamanlara göre kurgulandı. Yapım aşaması iki yıl süren oyunda, Infinity Ward'ın geliştirdiği IW 3.0 adlı oyun motoru kullanıldı. Oyunun hikâyesi kurgusal bir yakın gelecekte geçmektedir. Orta Doğu'da bulunan ve ismi belirtilmeyen bir ülkede, radikal bir liderin ülke başkanını öldürerek askerî darbe içerisinde olması ile birlikte; Rusya'daki aşırı milliyetçi yapılanmalarla ortaya çıkan iç savaş olmak üzere iki ayrı konu ele alınmaktadır. Orta Doğu, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'nın aralarında olduğu çeşitli mekânlarda düzenlenen hikâye seyrine, başta Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu askeri ve Britanya SAS komandosu olmak üzere çeşitli karakterlerin perspektifinden bakılmaktadır. Oyunun çok oyunculu kısmında ise çeşitli oyun modları ile oyuncunun ilerledikçe erişebileceği ek silahlar, silah edevatları ve kamuflaj tertiplerini içeren bir sistem bulunmaktadır. (Devamı...)



   

Vikipedi:Günün maddesi

Günün maddeleri


Hannoveraner Dressur Goethe 3 bestes.jpg
At terbiyesi (veya dresaj; Fransızca "eğitmek, terbiye etmek anlamında bir terimdir) at eğitiminin belli kurallar ve rekabet ortamı çerçevesinde gelişmiş amatör seviyeden olimpik seviyeye kadar turnuvaların düzenlendiği bir spor dalıdır. En önemli amacı; standardize edilmiş yoğun eğitim yöntemlerini, bir atın doğal atletik yeteneğini ve gönüllüğünü geliştirip, aynı zamanda binek at potansiyelini en yüksek seviyeye ulaştırmaktır. Bir atın jimnastik gelişiminin terbiyesinin doruk noktasında, uzman binicinin en az yardımıyla istenen hareketi rahat bir şekilde sergileyebilir. Dresaj bazen "At Balesi" olarak açıklanabilir. Bu disiplin antik köklere sahip olmasına rağmen, önemli bir at müsabakası olarak Batı'da ilk Rönesans süresince değer kazanmıştır. Bu dönemin Avrupalı büyük binicileri o zamandan beri çok az değişen ardışık eğitim sistemi geliştirmişlerdir. Klasik at terbiyesinin hâla eğitimli modern at terbiyesinin temelini oluşturduğu dile getirilmektedir.

İki tür saha bulunmaktadır: küçük ve standart. Her biri dresaj hareketlerinin arena çevresinde nerede yer alacağını belirten harfler bulunmaktadır. Küçük arena 20m boy ve 40m ene sahiptir ve 3 günlük düşük seviye dresaj aşamaları burada yapılır. Sahanın dışındaki harfler girişten başlamakla beraber saat yönünde A-K-E-H-C-M-B-F dir. Ortada D-X-G harfleri ve en ortada X bulunur. Standart arena 20m boy ve 60m ene sahiptir ve (USEF İlk Seviye ve yukarısı) dresaj faaliyetleri burada yapılır. Harfler A-K-V-E-S-H-C-M-R-B-P-F dir. Köşelere en yakın mesafe 6m ve bu noktaların birbirine uzaklığı 12m dir. En ortada X olmak üzere sahanın ortasındaD-L-X-I-G harfleri bulunmaktadır. (Devamı...)




Alfons Mucha LOC 3c05828u.jpg
Alfons Mucha ya da tam adıyla Alfons Maria Mucha (24 Temmuz 1860 – 14 Temmuz 1939), Çek ressam ve grafik sanatçısıdır.

Alfons Mucha, Moravya'nın Ivančice kentinde doğdu. Resim yapmak çocukluğundan beri onun ilk aşkı olmasına rağmen, şarkı söylemekteki yeteneği, Moravya'nın başkenti Brünn'deki liseye devam edebilmesini sağladı. Moravya'da dekoratif çizim işlerinde çalıştı. Genelde teatral sahne çizimleri hazırladı. Daha sonra, 1879'da hem sanatsal eğitimini ilerletmek hem de önde gelen bir Viyanalı tiyatro tasarımı firmasında çalışmak üzere Viyana'ya gitti. 1881 yılında bir yangın çalıştığı firmayı yok edince tekrar Moravia'ya dönerek dekoratif ve portre çizimleri konusunda serbest olarak çalıştı. Nikolsburg'lu Kont Karl Khuen, Mucha'yı Hrušovany Emmahof Kalesi'ni duvar resimleri ile süslemesi için kiraladı ve çalışmalarından çok etkilendiği Mucha'nın Münih Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki resmi eğitimi için sponsor olmaya karar verdi. Mucha 1887'de Paris'e taşındı. Dergiler ve reklamlar için çizimler yaparken, bir yandan da Académie Julian ve Academie Colarossi'deki çalışmalarına devam etti. 1894'te, Theatre de la Renaissance'da sahne alan Sarah Bernhardt'ın tanıtımı için lithographed tekniği ile bir poster hazırladı. Mucha'nın renkli ve stilize poster sanatı ona ün ve pek çok ödül kazandı. Mucha resimler, posterler, reklam afişleri ve kitap çizimlerinden oluşan zengin bir ürün yelpazesi sunarken aynı zamanda mücevher, halı, duvar kağıdı ve tiyatro setleri de hazırladı. Çalışmaları daha sonra Art Nouveau stili olarak anılacak olan ekole dahildir. Mucha'nın çalışmaları genellikle Neoklasik bir tarzda giyinmiş güzel sağlıklı kadınları resmeder. Arka planda genellikle girift çiçek desenleri betimlenir ve bazen bu çiçekler kadınların başlarında bir hale şekline dönüşür. Sanatındaki art nouveau tarzı çoğunlukla taklit edilmiştir. Ancak Mucha daima sanatının herhangi bir moda akımından ziyade içten gelen bir stilistik form olduğunu belirtti. Sanatın sadece ruhani mesajı iletmek için varolduğunu iddia etti. Ticari işlerinden elde ettiği ün ve başarı onu asıl yapmak istediği sanatından uzaklaştırdı. (Devamı...)






   

Vikipedi:Günün seçkin resmi

Günün seçkin resmi





Japonya'nın teslimiyet belgesi



2 Eylül 1945'te imzalanan Japonya'nın teslimiyet belgesi 6 Eylül'de Washington'a getirildi. İmzalar: Mamoru Shigemitsu (Japon İmparatorluğu'nun imparatoru ve hükûmeti), Yoshijirō Umezu (Japon İmparatorluk Kuvvetleri Genel Karargâhı), Douglas MacArthur (Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı), Chester Nimitz (ABD), Hsu Yung-Ch'ang (Çin Cumhuriyeti), Bruce Fraser (Birleşik Krallık), Kuzma Derevyanko (SSCB), Thomas Blamey (Avustralya), Lawrence Moore Cosgrave (Kanada), Philippe Leclerc de Hautecloque (Fransa), Conrad Emil Lambert Helfrich (Hollanda), Leonard M. Isitt (Yeni Zelanda).


Üreten: ABD (National Archives and Records Administration)






ArşivDiğer seçkin resimler için...





   

Vikipedi:Tarihte bugün


Tarihte bugün


Olaylar



  • 1854 - Amerikan Bağımsızlık Savaşı: Büyük Britanya hükümeti Boston, Massachusetts limanını kapattı.


  • 1866 - İspanyol donanması Şili'nin Valparaiso limanını bombaladı.


  • 1889 - Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100'üncü yıldönümü için, Gustave Eiffel tarafından yapılan Eiffel Kulesi açıldı.


  • 1901 - Avusturya-Macaristan Başkonsolosu Emile Jelinek'in Daimler'e ısmarladığı dört silindirli araç sahibine teslim edildi. Jelinek yeni aracına kızı 'Mercedes'in adını verdi.


  • 1917 - ABD, Virgin Adaları'nın bir bölümünü Danimarka'dan 25 milyon Amerikan doları karşılığında satın aldı.


  • 1921 - İkinci İnönü Muharebesi'nde, Türk ordusunun karşı taarruzu başladı.


  • 1923 - Lozan Antlaşması: Londra'da toplanan İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye'nin 8 Mart'taki notasına cevap vererek, Lozan'da kesintiye uğrayan görüşmeleri sürdürmeye çağırdılar


  • 1931 - Nikaragua'nın başkenti Managua'daki depremde 2.000 kişi öldü.


  • 1965 - ABD, Vietnam'a 3 bin 500 deniz piyadesi göndererek sıcak savaşa girdi.


  • 2005 - Makemake (cüce gezegen) Michael E. Brown liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedildi

Doğumlar



  • 1536 - Aşikaga Yoşiteru, Japon hükümdar (ö. 1565)


  • 1596 - René Descartes, Fransız filozof ve matematikçi (ö. 1650)


  • 1732 - Franz Joseph Haydn, Avusturyalı besteci (ö. 1809)


  • 1948 - Al Gore, Amerikalı politikacı


  • 1914 - Octavio Paz, Meksikalı diplomat ve yazar (ö. 1998)

Ölümler


Charlotte Brontë


  • 1855 - Charlotte Brontë, Jane Eyre adlı yapıtıyla ünlü, İngiliz romancı (d. 1816)


  • 1869 - Allan Kardec, Fransız yazar, Deneysel Spiritüalizmin kurucusu (d. 1804)


  • 1917 - Emil Adolf von Behring, Alman hekim ve Nobel Ödülü sahibi (d. 1854)


  • 1995 - Selena, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı (d. 1971)


  • 2001 - Clifford Shull, Amerikalı fizikçi ve Nobel Ödülü sahibi (d. 1915)

Daha fazlası...






HILLBLU stella.png Kategoriler


HILLBLU w.png Kardeş projeler


















Exquisite-xine.png

Kültür

Diller ·
Din ·
Edebiyat ·
Eğitim ·
Felsefe ·
Gelenekler ·
Medya ·
Mitoloji ·
Müzeler ·
Müzik ·
Oyunlar ·
Popüler kültür ·
Sanat ·
Sinema ·
Spor ·
Tiyatro ·
Turizm


 

Exquisite-kspread.png

Bilim, Matematik ve Doğa

Aritmetik ·
Arkeoloji ·
Astronomi ·
Bilim insanları ·
Bilişim ·
Bilgisayar bilimi ·
Biyoloji ·
Ekonomi ·
Fizik ·
Jeoloji ·
Kimya ·
Psikoloji ·
Sağlık bilimleri ·
Sosyal bilimler ·
Uygulamalı bilimler ·
Uzay



Crystal Clear app Login Manager.png

Toplum ve Yaşam

Aile ·
Antropoloji ·
Arkeoloji ·
Cinsellik ·
Eğitim ·
Eğlence ·
Ekonomi ·
Etnik gruplar ·
Ev ·
Felsefe ·
Finans ·
Hukuk ·
Hükûmet ·
İletişim ·
İş ·
İşçilik ·
Kişiler ·
Kuruluşlar ·
Nüfus ·
Siyaset ·
Sağlık ·
Savaşlar ·
Sosyoloji ·
Yemek içmek


 

Exquisite-battery plugged.png

Teknoloji

Aletler ·
Bilgisayar ·
Biyoteknoloji ·
Elektronik ·
İmalat ·
İnternet ·
Kimyasal süreçler ·
Mimarlık ·
Mühendislik ·
Nanoteknoloji ·
Nükleer teknoloji ·
Otomasyon ·
Ses ·
Tarım ·
Telekomünikasyon ·
Tıp ·
Ulaşım



Exquisite-kwrite.png

Din ve Felsefe

Büyü ·
Dinî inanç, gelenek ve akımlar ·
Dinî kişilikler ·
Felsefi akımlar ·
Filozoflar ·
Mitoloji ·
Politik kuramlar ·
Spiritüalizm ·
Tanrılar, ruhani ve mistik varlıklar ·
Yahudilik


 

Exquisite-opera.png

Coğrafya ve Tarih

Bölgelere göre tarih ·
Dönemler ·
Haritalar ·
İklim ·
İlçeler ·
Kıtalar ·
Köyler ·
Parklar ·
Şehirler ·
Takvim ·
Ülkeler ·
Yer altı ·
Yeryüzü şekilleri













































"https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Anasayfa&oldid=19869765" adresinden alındı.










Gezinti menüsü



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.112","walltime":"0.166","ppvisitednodes":"value":392,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":65127,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":16747,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":7,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 75.393 1 -total"," 30.12% 22.705 1 Şablon:Anasayfa_metakutu"," 26.21% 19.760 1 Şablon:Metakutu"," 21.97% 16.560 1 Şablon:Anasayfa_dinamik_içerik"," 17.63% 13.294 1 Şablon:GM/2019-03-31"," 13.84% 10.436 1 Şablon:Tarihte_bugün/31_Mart"," 9.50% 7.165 1 Şablon:GSR/2019-03-31"," 7.35% 5.538 1 Vikipedi:Haftanın_seçkin_maddesi/13._Hafta_2019"," 5.99% 4.519 1 Vikipedi:Anasayfa_yeni_başlık"," 5.74% 4.330 2 Şablon:Kutu_başı"],"cachereport":"origin":"mw1327","timestamp":"20190331132121","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":344,"wgHostname":"mw1327"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล