Skip to main content

گیاه محتویات رده‌های گیاهان دسته‌ها پیدایش و پیشینه نگارخانه جستارهای وابسته منابع منوی ناوبریAlgaeBase: ChlorophytaAlgaeBase: CharophytaIUCN Red List of Threatened Species:Summary StatisticsوووAdl et al. (2005)Adl et al. (2012)Cavalier-Smith (2008)وو10.1086/3945681969Sci...163..150W10.1126/science.163.3863.1505762760"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012

CyanidiophyceaePorphyridiophyceaeCompsopogonophyceaeStylonematophyceaeRhodellophyceaeBangiophyceaeFlorideophyceaeHildenbrandialesAcrochaetialesNemalialesBatrachospermalesجلبک آهکیGelidialesGracilarialesCeramialesPrasinophyceaeUTC cladeUlvophyceaeTrebouxiophyceaeChlorophyceaeکارایانChlorokybalesColeochaetalesKlebsormidialesMesostigmaیوغی‌جلبک‌سانانDesmidialesجگرواشانشاخ‌واشBryophyta (خزه)HorneophytopsidaIsoetopsidaIsoetalesعلف خوکLycopodiopsidaLycopodialesMoniliformopsesرده دم‌اسبیFilicopsidaبرهنه‌ساقدارانپیدازادانبازدانگانمخروطیانسرخس نخلیکهن‌داریانگنتوم‌تبارانگیاهان گلدارسبزگیاهانگیاهجلبک قرمزگلوکوفیتابندگیاهCryptophytaCentroheliozoaTelonemiaاخرایی‌تبارانبیگیراشبه‌قارچ‌هامژک‌دارانMyzozoaهاگ‌دارانچرخان‌تاژک‌داراندنبی‌زیانرتاریاروزن‌دارانشعاعیانبرون‌کافتگانEuglenozoaPercolozoaشیارزیانDiphyllateaCollodictyon triciliatumDiphylleia rotansSulcomonas lacustrisJakobeaمتاموناداMalawimonasApusomonadidaApusomonasAmastigomonasبی‌پازیانAncyromonasHemimastigidaHemimastixSpironemaStereonemaLoboseaکنوساPhalansteriumBreviataDermocystidaIchthyophonidaCapsasporaMinisteriaCodonosigidaeSalpingoecidaeAcanthoecidaeهوپس‌زیاندوسوئیانگزنده‌تبارانشانه‌دارتبارانمیان‌زیانلوزی‌زیانراست‌شناورانشبه‌جانورانتخت‌زیوه‌تباراناسفنج‌هادوهستگانقارچ‌های کیسه‌ایقارچ‌های چتریقارچ‌های کلافیقارچ‌های زیگومیکوتاقارچ‌های جوانه‌ایقارچ‌های دیگچه‌ایقارچ‌های تاژکیMicrosporidiaCryptomycotaNucleariaMicronucleariaRabdiophrysPinaciophoraPompholyxophrysFonticulaCorallochytriumKamera lensPicozoa


گیاهانفرمانروطبقه‌بندی علمی گیاهان


†گونه‌هایزندهدرختانعلفسرخس‌هاخزه‌گیانیوکاریوتفتواتوتروفپروکاریوت‌هاییسیانوفیت‌هاگندخوارمهره‌داراندم‌اسبیپنجه‌گرگی‌هاسرخس‌هاگیایهاگفتوسنتزکنندهپرکامبرینبی‌مهرگانکامبرینسیلورینبندپایانچهارپایاندونینکربنیفرپرمینمخروطیانکرتاسگیاه گلدارگرده‌افشانیدیرینه‌زیستیمیانه‌زیستیدایناسورهانخل پالمیرای آسیایینخل پالمیرای آسیایی












گیاه




از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد






پرش به ناوبری
پرش به جستجو












Plants
Temporal range:
کامبرین تاکنون ۵۲۰ تا ۰ میلیون سال پیش

PreЄ

Є

O

S

D

C

P

T

J

K

Pg

N










Diversity of plants image version 5.png

آرایه‌شناسی
حوزه:

یوکاریوت
(طبقه‌بندی‌نشده):

باستان‌گیاهیان
فرمانرو:

گیاهان
ارنست هکل ۱۸۶۶[۱][نیازمند بازبینی منبع]
زیربخش‌ها

جلبک سبز


  • سبزتباران

  • سنگ‌خزه‌تباران

رویان‌داران (embryophytes)



  • خزه‌تباران (bryophytes)
    • جگرواشان

    • شاخ‌ واش

    • خزه


    • †Horneophytopsida



  • آوندداران (tracheophytes)

    • †Rhyniophyta


    • †Zosterophyllophyta

    • پنجه‌گرگ‌تباران


    • †Trimerophytophyta

    • سرخس


    • †Progymnospermophyta



  • پیدازادان (spermatophytes)

    • †دانه‌سرخس‌تباران

    • مخروطیان

    • سرخس نخلی

    • کهن‌دارسانان

    • گنتوم‌تباران

    • گیاهان گلدار


Nematophytes



مترادف (زیست‌شناسی)

  • Chloroplastida Adl et al. , 2005

  • Viridiplantae Cavalier-Smith 1981

  • Chlorobionta Jeffrey 1982, emend. Bremer 1985, emend. Lewis and McCourt 2004

  • Chlorobiota Kendrick and Crane 1997


گیاهان گروه بزرگی از گونه‌های زنده شامل موجوداتی مانند درختان، علف، سرخس‌ها و خزه‌گیان است.


گیاهان موجوداتی عالی هستند که به حیات کمک می‌کنند و در کشاورزی مؤثر هستند. تعریف کلمهٔ گیاه دشوار است. اگرچه گیاه‌شناسان محدودهٔ رده‌بندی گیاهان را تعریف کرده‌اند، مرزهای تعیین‌کننده رده‌بندی گیاهان بسیار اختصاصی تر از تعاریف رایج گیاه است. گیاهانی که ما هر روز با آن‌ها مواجه هستیم، معمولاً متعلق به گروه گیاهان آوندی می‌باشند. ما گیاه را به عنوان یک موجود زنده یوکاریوت و دارای تعداد زیادی سلول تعریف می‌کنیم که عموماً فاقد اندام‌های حسی یا حرکت ارادی بوده و در صورت رشد کامل، دارای ریشه، ساقه و برگ می‌باشند. اما از نظر گیاه‌شناسی فقط گیاه آوندی دارای ریشه، ساقه و برگ است. تعریف فراگیرتر گیاه: هر آن‌چه فتواتوتروف می‌باشد؛ یعنی غذای خودش را از مواد خام غیر‌آلی و نور خورشید تولید کند. برای فردی که بر نقش خاصی که گیاهان در یک اکوسیستم بازی می‌کنند متمرکز شود این تعریف غیر منطقی نیست. اما در بین فتواتوتروف‌ها، پروکاریوت‌هایی (پیش هسته) مخصوصاً باکتری‌های فتواتوتروف و سیانوفیت‌ها وجود دارند. سیانوفیت‌ها را گاهی اوقات، جلبک‌های سبز_آبی می‌نامند. در اینجا این مشکل به‌وجود می‌آید که بیشتر مردم از جمله گیاه‌شناسان قدیمی، قارچ خوراکی را هم گیاه می‌نامند، در صورتی‌که قارچ خوراکی اندام باردهی قارچ می‌باشد (حوزه قارچها)، و اصلاً فتواتوتروف نبوده، بلکه گندخوار (saprophytic) می‌باشد‌ و چندین گونه گیاهان گل دار، قارچ‌ها و باکتری‌ها وجود دارند که انگلی هستند.


ما قادر به ارایه پاسخی مطمئن نیستیم. فهرست خصوصیاتی که حوزهٔ رده‌بندی گیاهان را از سایر حوزه‌های زیست‌شناسی جدا می‌کند حداقل یک تعریف فنی ارایه می‌کند اما این تعریف مورد‌پسند همگان قرار نمی‌گیرد؛ بنابراین تعریف اصطلاح گیاه همیشه به معنی بیشتر موجودات زنده طبقه‌بندی شده در محدودهٔ رده‌بندی گیاهان می‌باشد. مثلاً اگر جلبک‌های سبز به وضوح گیاهانی جزو رده‌بندی گیاهان هستند، پس بیشتر مردم اکثر خزه‌های دریایی را هم که از آغازیان هستند، جزو جلبک‌های سبز در نظر می‌گیرند. مشکل عدم وجود دقت یا توافق که در تعریف گیاه وجود دارد یکی از گفته‌های مورد تفاهم است که اغلب در مقالات با آن مواجه می‌شوند.




محتویات





  • ۱ رده‌های گیاهان


  • ۲ دسته‌ها


  • ۳ پیدایش و پیشینه


  • ۴ نگارخانه


  • ۵ جستارهای وابسته


  • ۶ منابع




رده‌های گیاهان


ممکن است گیاهان بر مبنای الگوهای رشد فصلی‌شان مرتب شوند. البته گیاهان ساده مثل جلبک‌ها دوران زندگی کوتاهی دارند و اصطلاحات زیر در مورد آن‌ها به‌کار نمی‌رود اما جمعیت جلبک‌ها عموماً فصلی هستند: • سالانه: زندگی و تولید مثل در یک فصل رشد و نمو. • دوسالانه: زندگی در دو فصل رشد‌ و‌ نمو که تولید‌مثل معمولاً در سال دوم اتفاق می‌افتد. •




چ


چند ساله: زندگی در سال‌های رشد نمو طولانی؛ ادامه به تولید مثل در یک مرحله
گیاهان آوندی یا (غیر چوبی) هستند ویا چوبی. گیاه چوبی ممکن است درختانی باشند با یک یا چند تنه و شاخه که روی زمین بوجود می‌آیند ویا درختچه‌هایی باشند بدون تنه، با شاخه‌هایی که نزدیک سطح زمین قرار دارند.


همچنین ممکن است گیاهان بر اساس چگونگی کاربردشان طبقه‌بندی شوند. گیاهان غذایی از جمله میوه‌ها، سبزیجات، گیاهان دارویی و ادویه‌ها می‌باشند.



دسته‌ها
















































دسته‌های گیاهان سبز
گروه غیررسمی
نام دسته
تصویر
توضیحات

جلبک‌های سبز
Green algae

سبزتباران
Chlorophyta

Pediastrum duplex wagner.jpg
این دسته بین ۳٬۸۰۰[۲] تا ۴٬۳۰۰[۳] گونه زنده دارد. سبزتباران گروهی از جلبک‌های سبز هستند. در دسته‌بندی‌های قدیمی تمامی جلبک‌های سبز را در زمره سبزتباران قرار می‌دادند که شامل حدود ۷ هزار گونه می‌شد که عمدتاً ارگانیزم‌های یوکاریتوتی فتوسنتزکننده آبزی هستند. جلبک‌های سبز همانند گیاهان خشکی، سبزینه chlorophyll دارند و غذا را به شکل نشاسته در دیسه‌های plastids خود ذخیره می‌کنند.

سنگ‌خزه‌تباران
Charophyta

CharaLilleLamiot2008.jpg
بین ۲٬۸۰۰;[۴] ۴ هزار یا ۶ هزار[۵] گونه زنده دارد. گروهی از جلبک‌های سبز است که شامل نزدیک‌ترین خویشاوندان گیاهان رویان‌دار embryophyte می‌شود. برخی گروه‌ها هم‌چون جلبک‌های سبز هم‌یوغ، فاقد یاخته‌های تاژک‌دارند. جلبک‌های سبز هم‌یوغ هم‌چنین تولید مثل جنسی ندارد و جنبندگی آن‌ها از طریق تاژک انجام نمی‌شود.

خزه‌تبارها
Bryophytes

جگرواش‌تباران
Marchantiophyta

Marchantia.jpg
جـِگَرواش‌تباران بین ۶ هزار تا ۸ هزار[۶] گونه زنده دارد. شاخه‌ای از گیاهان غیرآوندی شامل تقریباً ۶ هزار گونه که اغلب کوچک‌اند و در محیط‌های مرطوب زندگی می‌کنند. در چرخه زندگی جگرواش‌تباران مانند دیگر خزه‌تباران، گامتوفیت شکل غالب است بدین معنی که یاخته‌های گیاه تنها یک مجموعه از اطلاعات ژنتیکی را همراه دارد. برخی از گیاهان این دسته ریسه‌ها بی‌برگ مسطح دارند اما بیشتر گونه‌های این دسته برگ‌دار هستند و همانندی زیادی با خزه‌های مسطح دارند.

شاخ‌واش‌تباران
Anthocerotophyta

Hornwort (3144429129).jpg
بین ۱۰۰ تا ۲۰۰[۷] گونه زنده دارد. شاخ‌واش‌تباران شاخه‌ای کوچک از گیاهان غیرآوندی، شامل تقریباً ۱۰۰ گونه است که دارای قاعده‏ای نسبتاً پهن و تعدادی پوشینهٔ بلندند که از رأس به‌صورت دوشاخه می‌شکافند.

خزه‌تباران
Bryophyta

Moss.jpg
۱۲ هزار[۸] گونه زنده دارد. شاخه‌ای از گیاهان غیرآوندی رطوبت‌پسند، دارای رشد محوری و پوشینه‌های کوتاه است. خزه‌ها کندرشدند و از نخستین گیاهان زمینی به‌شمار می‌آید و اندام (ساقه و ریشه و برگ) ندارند بلکه ساختارهایی شبیه به آن دارند. خزه‌ها به وسیله هاگ تولیدمثل می‌کنند. این گیاهان ساختارهای عمودی ساقه‌مانند دارند. خزه‌ها فاقد آوندند و از طریق اسمز سلولی آب را در سلول‌ها منتقل می‌کنند.

سرخس‌تبارها
Pteridophytes

پنجه‌گرگ‌تباران
Lycopodiophyta

Selaginella selaginoides Atlas Alpenflora.jpg
این دسته ۱٬۲۰۰ گونه زنده دارد.[۹] پنجه‌گرگ‌تباران دسته‌ای آونددار از فرمانرو گیاهان است. این دسته با حدود ۴۱۰ میلیون سال قدمت، قدیمی‌ترین دسته از گیاهان زنده آونددار است و برخی از «ابتدایی‌ترین» گونه‌ها از گیاهان زنده را دربر می‌گیرد.[۱۰] این گونه‌ها از راه افشاندن هاگ تولید مثل می‌کنند و برخی جورهاگ و برخی نیز ناجورهاگ هستند. پنجه‌گرگ‌تباران پیش‌استوانه protostele دارند و هاگ‌رُست sporophyte (مرحلۀ دولادی تشکیل هاگ در چرخۀ زندگی گیاه) در آن‌ها غالب است.[۱۱]

سرخس‌تباران
Pteridophyta

Polypodium virgnianum 2-eheep (5098039438).jpg
۱۱٬۰۰۰ گونه زنده دارد.[۹] ابتدایی‌ترین شاخهٔ گیاهان آوندی که همهٔ نهانزادان آوندی را شامل می‌شود. سرخس‌ها گروهی از گیاهان نهانزاد آوندی هستند. سرخس‌های کنونی گروهی تکامل یافته‌ترین گیاهان از این گروه هستند. رشد برگ در سرخس‌ها نسبتا کامل و مداوم و ریزوم آنها پایا است. در سرخس‌ها مثل سایر نهانزادان آوندی تولید گیاه برگدار با تشکیل تخم آغاز می‌شود و بنابراین با اسپوروفیت مطابقت دارد.

گیاهان دانه‌دار
Seed plants

پایانخل‌تباران
Cycadophyta

Cycas Sago.palm.arp.750pix.jpg
۱۶۰ گونه زنده دارد.[۱۲] پایانخل یا سَرَخس نخلی یکی از گیاهان بازدانه است که قدمت آن به دوران پرمین می‌رسد. این گیاه باستانی شبیه نخل‌ها است و احتمالاً در دوران باستان برای دایناسورها غذا فراهم می‌کرده است.

کهن‌دارتباران
Ginkgophyta

Ginkgo biloba 010.JPG
یک گونه زنده دارد.[۱۳] کهن‌دار[۱۴] یا جینکو، یکی از قدیمی‌ترین گونه‌های گیاهی بر روی کره زمین است. برگ‌های درخت جینکو قرن‌ها مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته‌اند و استفاده دارویی دارند. کهن‌دار با بهبود جریان خود عملکرد و کارایی مغز را بالا می‌برد و باعث بهبود حافظه، تمرکز و سرعت در یادگیری می‌شود. مواد اصلی تشکیل دهنده جینکو، فلاونوید و ترپنوید هستند.

مخروط‌تباران
Pinophyta

Fichtennadel.jpg
۶۳۰گونه زنده دارد.[۹] مَخروطیان دسته‌ای از انواع درختان همیشه‌سبز و از گیاهان بازدانه از ردهٔ «پیدازادان» هستند که غالباً در منطقهٔ معتدل می‌رویند. ساقهٔ این تیره از گیاهان، دارای طبقهٔ مولدی است که آوندهای قرصی چوبی می‌سازد. برگهای آنها عموماً باریک و سوزنی و دارای یک رگبرگ دایمی است. از این گیاهان صمغهای مختلفی به نام تربانتین استخراج می‌شود. میوهٔ گیاهان این تیره مرکب و مخروطی شکل است. انواع مهم گیاهان این تیره عبارتند از کاج، سرو، ابهل، پیرو، سرخدار، صنوبر، شوکران، کاج دریائی، سیور.[۱۵]

گنتوم‌تباران
Gnetophyta

Welwitschia mirabilis S&J6.jpg
۷۰ گونه زنده دارد.[۹] دسته گنتوم‌تباران از سه سرده زنده از گیاهان چوبی تشکیل شده که در زمره بازدانگان به‌شمار می‌آیند. سه سرده یادشده شامل گنتوم، ویلوچیا، و ریش بز است. گنتوم‌تباران برخلاف دیگر بازدانگان، عنصر چوب‌آوندی vessel element دارند که در گیاهان گلدار نیز دیده می‌شود. عنصر چوب‌آوندی یاختۀ آوندی در چوب برخی سرخس‌ها و اغلب نهان‌دانگان است که فاقد دیوارۀ عرضی است و دیوارۀ ثانویۀ ضخیم دارد.

گلدارتباران
Magnoliophyta

Sweetbay Magnolia Magnolia virginiana Flower Closeup 2242px.jpg
این دسته ۲۵۸٬۶۵۰ گونه زنده دارد.[۱۶] گیاهان گلدار پرتنوع‌ترین خانواده گیاهان است. گیاهان گلدار و بازدانه تنها خانوداه گیاهان هسته دارند. گیاهان گلدار در زمین عمری ۴۲۵ میلیون ساله دارند که اجداد آن‌ها هاگ‌ها بودند. کشاورزی مهم‌ترین کاربردی است که انسان از این گیاهان گلدار استفاده می‌کند و غالباً از گیاهان گلداری مانند برنج، ذرت، گندم، جو، جو صحرایی و نیشکر برای کشاورزی و تامین غذای خود استفاده می‌کند.


پیدایش و پیشینه


طرح تاریخ گیاهان زمین مشابه مهره‌داران آن است، با امواجی از انقراض‌ها و جانشینی‌ها و پیدایش تصادفی اشکال تازه برای غلبه بر محیط. در دورهٔ دونین، زمانی که جنگل‌های اولیه پدید آمدند، ابتدا مجموعهٔ گیاهان دم‌اسبی، پنجه‌گرگی‌ها و سرخس‌ها گسترش یافتند و گیای (فلورای) غالب زمین را به وجود آوردند. این گیاهان به‌وسیلهٔ هاگ تولید مثل می‌کردند و آب و هوای مرطوب را ترجیح می‌دادند.[۱۷]


انرژی لازم برای نگهداری جانوران دریایی اولیه باید نخست توسط زیستمندان فتوسنتزکننده تأمین شده باشد، و هنوز هم عمدتاً توسط این زیستمندان تأمین می‌گردد، ولی زمانی در اواخر دوران پرکامبرین جلبک‌های دریایی پرسلولی تکامل یافتند. در مورد گوناگونی یا فراوانی این گیاهان اطلاعات چندانی دردست نیست؛ آن‌ها قاعدتاً به اجتماعات بی‌مهرگان تنها زیستمندان کوچکی اضافه کرده‌اند و ممکن است مستقیماً توسط زیستمندان دیگر خورده شده باشند.[۱۸]


باکتری‌های خاک، قارچ‌ها و اشکال گیاهی پست احتمالاً در دروهٔ کامبرین روی زمین سکنی گزیده‌اند، و شاید حاشیهٔ مرداب‌ها و خلیج‌ها به انواع گیاهان پرطاقت و نیمه‌آبزی کمک کرده باشد؛ ولی، نخستین راسته‌های گیاهان غیر آبزی که نوادگان آن‌ها عناصر اصلی گیاهی خشکی را تشکیل می‌دهند، در دورهٔ سیلورین پدید آمده‌اند. گیاهان اولیه از مرداب‌ها و باتلاق‌ها به مناطق مسکونی خشک واقع در زمین‌های کوهپایه‌ای گسترش یافتند. با گسترش کمربند سبز زمین، جانوران در حاشیه آن را تعقیب کردند: بندپایان و احتمالاً کرم‌ها، که از خرده‌های گیاهان و سرانجام از خود گیاهان تغذیه می‌کردند، از این جانوران بودند. بدین‌ترتیب برای نگهداری از جمعیت‌های چهارپایان بزرگ که در طی دورهٔ پیدایش یافتند، روی خشکی انواع شکار وجود داشت.[۱۸]


گیاهانی که دارای دانه و گرده هستند، در دورهٔ دونین تکامل یافتند. آن‌ها در طی دورهٔ کربنیفر شاخه-شاخه شدند؛ در دورهٔ پرمین دودمانی به‌نام مخروطیان (کاج‌ها) آغاز به گسترش کرد که در دوران میانه‌زیستی گیای غالب خشکی شد. چیرگی مخروطیان با پیدایش آب و هوای خشک همراه بود.[۱۸]


تحول دیگری که در اواخر دورهٔ کرتاس روی داد، گسترش ناگهانی گیاهان گلدار برای غلبه بر قلمرو خشکی بود. (امروزه حدود ۰۰۰، ۲۵۰ گونه گیاه گلدار وجود دارد) به‌نظر می‌رسد نخستین گیاهان گلدار گونه‌های خودرو و فرصت‌طلبی بوده‌اند که برای تولید مثل سریع سازگاری یافتند. تخصص‌یابی‌های تولید مثلی، شامل تکوین گل‌ها و پیدایش دستگاه‌های گرده‌افشانی حشره‌ای، به گیاهان گلدار امتیازی عمومی در مقابل مخروطیان بخشید.[۱۸]


جزئیات گوناگونی و وفور گونه‌های گیاهی طی دوران‌های دیرینه‌زیستی و میانه‌زیستی تا اندازهٔ زیادی ناشناخته مانده‌است. دگرگونی عمده‌ای که در عناصر غالب گیای زمین روی می‌داد، همانند همان چیزی بود که در مورد جانوران هم اتفاق می‌افتاد، ولی از قرار معلوم این تغییرات مربوط به رخدادهایی نبودند که جانوران را مورد تأثیر قرار می‌دادند. مثلاً، گیاهان گلدار مدت‌ها پیش از این‌که دایناسورها منقرض شوند، به‌خوبی تثبیت شده بودند. افزون بر این، چند موج انقراض چهارپایان که در دوران میانه‌زیستی روی داد، در تاریخ گیاهان تا جایی که امروزه می‌دانیم منعکس نشده‌است.[۱۸]



نگارخانه



>



جستارهای وابسته


  • گیاه‌شناسی


منابع






  1. Haeckel G (1866). Generale Morphologie der Organismen. Berlin: Verlag von Georg Reimer. pp. vol.1: i–xxxii, 1–574, pls I–II, vol. 2: i–clx, 1–462, pls I–VIII..mw-parser-output cite.citationfont-style:inherit.mw-parser-output qquotes:"""""""'""'".mw-parser-output code.cs1-codecolor:inherit;background:inherit;border:inherit;padding:inherit.mw-parser-output .cs1-lock-free abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lock-green.svg/9px-Lock-green.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .cs1-lock-registration abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg/9px-Lock-gray-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-subscription abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Lock-red-alt-2.svg/9px-Lock-red-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registrationcolor:#555.mw-parser-output .cs1-subscription span,.mw-parser-output .cs1-registration spanborder-bottom:1px dotted;cursor:help.mw-parser-output .cs1-hidden-errordisplay:none;font-size:100%.mw-parser-output .cs1-visible-errorfont-size:100%.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration,.mw-parser-output .cs1-formatfont-size:95%.mw-parser-output .cs1-kern-left,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-leftpadding-left:0.2em.mw-parser-output .cs1-kern-right,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-rightpadding-right:0.2em


  2. Van den Hoek, C. , D. G. Mann, & H. M. Jahns, 1995. Algae: An Introduction to Phycology. pages 343, 350, 392, 413, 425, 439, & 448 (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-30419-9


  3. Guiry, M.D. & Guiry, G.M. (2011), AlgaeBase: Chlorophyta, World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway, retrieved 2011-07-26


  4. Guiry, M.D. & Guiry, G.M. (2011), AlgaeBase: Charophyta, World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway, retrieved 2011-07-26


  5. Van den Hoek, C. , D. G. Mann, & H. M. Jahns, 1995. Algae: An Introduction to Phycology. pages 457, 463, & 476. (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-30419-9


  6. Crandall-Stotler, Barbara. & Stotler, Raymond E. , 2000. "Morphology and classification of the Marchantiophyta". page 21 in A. Jonathan Shaw & Bernard Goffinet (Eds.), Bryophyte Biology. (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-66097-1


  7. Schuster, Rudolf M. , The Hepaticae and Anthocerotae of North America, volume VI, pages 712-713. (Chicago: Field Museum of Natural History, 1992). ISBN 0-914868-21-7.


  8. Goffinet, Bernard (2004). "Systematics of the Bryophyta (Mosses): From molecules to a revised classification". Monographs in Systematic Botany. Missouri Botanical Garden Press. 98: 205–239. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)


  9. ۹٫۰۹٫۱۹٫۲۹٫۳ Raven, Peter H.; Evert, Ray F.; Eichhorn, Susan E. (2005). Biology of Plants (7th ed.). New York: W. H. Freeman and Company. ISBN 0-7167-1007-2.


  10. McElwain, Jenny C.; Willis, K. G.; Willis, Kathy; McElwain, J. C. (2002). The evolution of plants. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. ISBN 0-19-850065-3.CS1 maint: Multiple names: authors list (link)


  11. Eichhorn, Evert, and Raven (2005). Biology of Plants, Seventh Edition. 381-388.


  12. Gifford, Ernest M.; Foster, Adriance S. (1988). Morphology and Evolution of Vascular Plants (3rd ed.). New York: W. H. Freeman and Company. p. 358. ISBN 0-7167-1946-0.


  13. Taylor, Thomas N.; Taylor, Edith L. (1993). The Biology and Evolution of Fossil Plants. New Jersey: Prentice-Hall. p. 636. ISBN 0-13-651589-4.


  14. برابرنهاده فرهنگستان زبان فارسی.


  15. لغتنامه دهخدا بر پایه: گیاه‌شناسی گل گلاب چ ۳ ص ۳۲۲ و فرهنگ اصطلاحات علمی.


  16. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, 2006. IUCN Red List of Threatened Species:Summary Statistics


  17. والنتین، جیمز: تکامل گیاهان و جانوران پرسلولی، مترجم: وحید موحد. در: مجله «هدهد». دی ۱۳۶۰ - شماره ۲۸. (از صفحه ۷۰۰ تا ۷۱۶). در مالکیت عمومی.


  18. ۱۸٫۰۱۸٫۱۱۸٫۲۱۸٫۳۱۸٫۴ والنتین، جیمز: تکامل گیاهان و جانوران پرسلولی.











































لینه
۱۷۳۵[۱]

هکل
۱۸۶۶[۲]

چاتون
۱۹۲۵[۳]

کوپلند
۱۹۳۸[۴]

ویتیکر
۱۹۶۹[۵]

ووز و دیگران
۱۹۹۰[۶]

کاوالیر-اسمیت
۱۹۹۸[۷]
۲ فرمانرویی
۳ فرمانرویی

دوقلمرویی

۴ فرمانرویی

۵ فرمانرویی

سه‌حوزه‌ای

۶ فرمانرویی

(در نظر گرفته نشده)

آغازیان

پروکاریوت‌ها

مونرا

مونرا

باکتری‌ها

باکتری‌ها

باستانیان (Archaea)

یوکاریوت‌ها

آغازیان

آغازیان

یوکاریا

پروتوزوآ

کرومیست‌ها

گیاهان

گیاهان

گیاهان

گیاهان

گیاهان

قارچ‌ها

قارچ‌ها

جانوران

جانوران

جانوران

جانوران

جانوران







  1. Linnaeus, C. (1735). Systemae Naturae, sive regna tria naturae, systematics proposita per classes, ordines, genera & species.


  2. Haeckel, E. (1866). Generelle Morphologie der Organismen. Reimer, Berlin.


  3. Chatton, É. (1925). "Pansporella perplexa. Réflexions sur la biologie et la phylogénie des protozoaires". Annales des Sciences Naturelles - Zoologie et Biologie Animale. 10-VII: 1–84.


  4. Copeland, H. (1938). "The kingdoms of organisms". Quarterly Review of Biology. 13: 383–420. doi:10.1086/394568.


  5. Whittaker, R. H. (January 1969). "New concepts of kingdoms of organisms". Science. 163 (3863): 150–60. Bibcode:1969Sci...163..150W. doi:10.1126/science.163.3863.150. PMID 5762760.


  6. Woese, C.; Kandler, O.; Wheelis, M. (1990). "Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 87 (12): 4576–9. Bibcode:1990PNAS...87.4576W. doi:10.1073/pnas.87.12.4576. PMC 54159. PMID 2112744.


  7. Cavalier-Smith, T. (1998). "A revised six-kingdom system of life". Biological Reviews. 73 (03): 203–66. doi:10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x. PMID 9809012.




برگرفته از «https://fa.wikipedia.org/w/index.php?title=گیاه&oldid=25844588»










منوی ناوبری



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"1.028","walltime":"1.416","ppvisitednodes":"value":19379,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":366113,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":44629,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":24,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":4,"limit":500,"unstrip-depth":"value":1,"limit":20,"unstrip-size":"value":50012,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":4,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 1223.816 1 -total"," 27.06% 331.177 20 الگو:Navbox"," 25.70% 314.466 1 الگو:Taxobox"," 23.80% 291.318 1 الگو:پانویس"," 23.45% 287.022 1 الگو:جعبه_اطلاعات_آرایه_زیستی/هسته"," 19.62% 240.133 7 الگو:Cite_book"," 12.59% 154.047 10 الگو:Navbox_subgroup"," 12.55% 153.620 1 الگو:Fossil_range"," 10.64% 130.172 1 الگو:Phanerozoic_220px"," 8.76% 107.237 11 الگو:Fossil_range/bar"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.275","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":6716408,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1267","timestamp":"20190406213354","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":1636,"wgHostname":"mw1267"););

Popular posts from this blog

Masuk log Menu navigasi

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Старые Смолеговицы Содержание История | География | Демография | Достопримечательности | Примечания | НавигацияHGЯOLHGЯOL41 206 832 01641 606 406 141Административно-территориальное деление Ленинградской области«Переписная оброчная книга Водской пятины 1500 года», С. 793«Карта Ингерманландии: Ивангорода, Яма, Копорья, Нотеборга», по материалам 1676 г.«Генеральная карта провинции Ингерманландии» Э. Белинга и А. Андерсина, 1704 г., составлена по материалам 1678 г.«Географический чертёж над Ижорскою землей со своими городами» Адриана Шонбека 1705 г.Новая и достоверная всей Ингерманландии ланткарта. Грав. А. Ростовцев. СПб., 1727 г.Топографическая карта Санкт-Петербургской губернии. 5-и верстка. Шуберт. 1834 г.Описание Санкт-Петербургской губернии по уездам и станамСпецкарта западной части России Ф. Ф. Шуберта. 1844 г.Алфавитный список селений по уездам и станам С.-Петербургской губернииСписки населённых мест Российской Империи, составленные и издаваемые центральным статистическим комитетом министерства внутренних дел. XXXVII. Санкт-Петербургская губерния. По состоянию на 1862 год. СПб. 1864. С. 203Материалы по статистике народного хозяйства в С.-Петербургской губернии. Вып. IX. Частновладельческое хозяйство в Ямбургском уезде. СПб, 1888, С. 146, С. 2, 7, 54Положение о гербе муниципального образования Курское сельское поселениеСправочник истории административно-территориального деления Ленинградской области.Топографическая карта Ленинградской области, квадрат О-35-23-В (Хотыницы), 1930 г.АрхивированоАдминистративно-территориальное деление Ленинградской области. — Л., 1933, С. 27, 198АрхивированоАдминистративно-экономический справочник по Ленинградской области. — Л., 1936, с. 219АрхивированоАдминистративно-территориальное деление Ленинградской области. — Л., 1966, с. 175АрхивированоАдминистративно-территориальное деление Ленинградской области. — Лениздат, 1973, С. 180АрхивированоАдминистративно-территориальное деление Ленинградской области. — Лениздат, 1990, ISBN 5-289-00612-5, С. 38АрхивированоАдминистративно-территориальное деление Ленинградской области. — СПб., 2007, с. 60АрхивированоКоряков Юрий База данных «Этно-языковой состав населённых пунктов России». Ленинградская область.Административно-территориальное деление Ленинградской области. — СПб, 1997, ISBN 5-86153-055-6, С. 41АрхивированоКультовый комплекс Старые Смолеговицы // Электронная энциклопедия ЭрмитажаПроблемы выявления, изучения и сохранения культовых комплексов с каменными крестами: по материалам работ 2016-2017 гг. в Ленинградской области