Skip to main content

Wikipédia:Kategóriák Tartalomjegyzék Cikkek kategorizálása Alkategóriák Hivatkozás egy kategóriára Kategóriafa Átnevezés Keresés a kategóriák között Rejtett kategóriák Speciális lapok Külső eszközök Lásd még Navigációs menüCatScanCatScanCoCatCatLadderCategoryTreeCatgraphmvsz

Wikifogalmakat tisztázó lapok


Kategóriajavaslatoka következő fejezetbenMagyar ábécéPécsPécsPécs kategórialapmagyar ábécémagyar hangtanMagyar nyelv kategórialaponkategóriák kategóriájaKöltők, írók listájamw:Extension:CategoryTreeátnevezhetőkbototbotgazdák üzenőfalánadminisztrátorok üzenőfalánKategória:KategóriaátirányításokAz összes lap listájaCatScankategóriákFigyelmet igénylő lapokRejtett kategóriákWikipedia:Wikipedia Signpost/2008-03-03/Hidden CategoriesAz öt pillérIrányelvek és útmutatókMi nem való a Wikipédiába?KonszenzusVitarendezésNe törődj a szabályokkal!Semleges nézőpontEllenőrizhetőségA Wikipédia nem az első közlés helyeÉlő személyek életrajzaElnevezési szokásokKéphasználatNem szabad tartalom felhasználásaTörlésCivilizált viselkedésSzerkesztési háborúkSzemélyes támadásokJogi fenyegetésekA szócikkeknek nincs tulajdonosukZoknibábozásA jóhiszeműség alapelveWikikettDemonstrálásKezdők mentorálásaTrollkodásBlokkolásAllapokKategóriákListákEgyértelműsítő lapokSablonokNevezetességForrások megbízhatóságaZagyvaságSzerkessz bátran!Források feltüntetéseHivatkozásokSzerkesztési összefoglalókHozzászólások aláírásaVitalapokSzerkesztői lapokWikitext puskaStilisztikai útmutatóFormai útmutatóSzócikkek felépítéseÖsszefoglaló stílusHelyesírás










Wikipédia:Kategóriák


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez





.mw-parser-output .tudnivalokbackground-color:#f5faff;padding:0.5em;margin-bottom:1.5em;border:1px solid #a3b1bf.mw-parser-output .tudnivalok::aftercontent:"";display:block;clear:both.mw-parser-output .tudnivalok-cimsormargin:0;background-color:#cedff2;font-size:120%;font-weight:bold;border:1px solid #a3b0bf;text-align:left;padding:0.2em 0.4em

Tudnivalók


Rövidítése:
WP:KAT



Tartalom




Fájlok





Kategóriák





Listák





Modulok





Portálok





Sablonok





Szócikkek





Wikipédia-adminisztráció





A kategóriák a Wikipédia-szócikkek csoportosítását segítik. Egy cikket tetszés szerinti számú kategóriába lehet sorolni, ha szeretnénk; a kategóriák maguk is kategóriákba sorolhatók. A kategóriáknak ugyanúgy lehet szövege, mint bármilyen szócikknek, de a szöveg alatt automatikusan megjelenik azon cikkek és alkategóriák betűrendes listája, amik a kategóriába tartoznak.


Az alkategória a kategóriába sorolt másik kategória. Minden kategóriának lehetnek alkategóriái, és ő maga is lehet alkategóriája más kategóriáknak. A kategórialapokon először a kategóriába tartozó alkategóriák, utána a szócikkek listázódnak.


A Wikipédia összes kategorizálási módszerének és szempontjainak összefoglalását lásd a Wikipédia:Kategorizálási módszerek oldalon!





Tartalomjegyzék





  • 1 Cikkek kategorizálása

    • 1.1 Új kategóriák

      • 1.1.1 Mire ügyelj a kategóriák létrehozásánál?



    • 1.2 Szócikkek kategórián belüli betűrendbe sorolása


    • 1.3 Funkcionális rendezési kulcsok



  • 2 Alkategóriák

    • 2.1 Mire ügyelj a szócikkek kategorizálásakor?


    • 2.2 Átirányítások kategorizálása



  • 3 Hivatkozás egy kategóriára


  • 4 Kategóriafa


  • 5 Átnevezés


  • 6 Keresés a kategóriák között

    • 6.1 Kategóriák metszete



  • 7 Rejtett kategóriák


  • 8 Speciális lapok


  • 9 Külső eszközök


  • 10 Lásd még

    • 10.1 Kategóriákkal kapcsolatos fontos lapok





Cikkek kategorizálása


Kategorizálni nagyon egyszerű: csak be kell írni a szócikk végére azt a kategóriát, amelybe a szócikk tartozik, az alábbi formában:


[[Kategória:Budapest III. kerülete]]

Ha a cikk több kategóriába is tartozik, akkor azokat érdemes egymás alá írni, például:


[[Kategória:Költők, írók]]
[[Kategória:Politikusok]]

Ennyi az egész! Amint ezzel elkészültél, a szócikk címszava megjelenik a kategória betűrendes lapján, a beszúrt kategóriák pedig a szócikk végén olvasási nézetben is megjelennek.



Új kategóriák


Ha olyan kategóriát adsz meg, ami még nem létezik, akkor piros színnel jelenik meg a szócikk végén. A piros linkre kattintva a szócikkekhez hasonló módon szerkesztheted a kategória lapját. Ha bármit ráírsz, például egy pár szavas ismertetőt, vagy ha bekategorizálod magát a kategórialapot abba a magasabb szintű kategóriába, ahova tartozik, akkor azzal már létre is hoztad a kategóriát, és többé nem pirosan jelenik meg a lapokon. Azokat a lapokat pedig, amiket ebbe az új kategóriába már besorolt valaki, azonnal automatikusan felsorolja a kategórialap a ráírt ismertető szöveget és a kategória ugyancsak automatikusan listázott alkategóriáit követően. A lap alján pedig a fölérendelt kategória válik láthatóvá, akárcsak a közönséges lapokon.


Mielőtt ilyen módon egy új kategóriát hoznál létre, nézz utána, hogy nem létezik-e már más néven, és gondold meg, tényleg szükség van-e rá. A Kategóriajavaslatok lapon tudod az új kategóriádat másoknak is jelezni; így ott hozzá tud bárki szólni, ha javaslata van hozzá (pl. már létezik más néven, stb.).


Szemben a szócikkekkel, amelyeket majdcsak megír valaki egyszer, a piros kategóriáknak nem sok értelmük van, mert nem segítik a szócikk (vagy a hasonló témájú más szócikkek) megtalálását. Ezért új kategóriát csak akkor adj meg egy cikkben, ha utána létre is akarod hozni.



Mire ügyelj a kategóriák létrehozásánál?



  • Mielőtt létrehozol egy új kategóriát, jelezd a Wikipédia:Kategóriajavaslatok lapon. Így pl. ha más szerkesztők más nevet vagy struktúrát tartanak szerencsésnek, akkor ezt meg lehet beszélni velük.


  • Ellenőrizd, hogy van-e már olyan kategória, amibe tartozik a cikk ahelyett, hogy rögtön új kategóriát csinálsz neki! Keress hasonló cikkeket, hátha azok megmutatják a kategória nevét. Nézd meg a kategóriák listáját is.


  • Ne csinálj fölösleges kategóriákat. Ha nagyon sok kategóriát csinálunk, az nem rendszerezni, hanem összezavarni fogja a lapokat. Mielőtt új kategóriát nyitsz, gondold át: vajon lesz-e várhatóan sok olyan cikk, ami ebbe a kategóriába kerül? Ha nincs a kategóriában már kb. 5 létező szócikk, akkor minden valószínűség szerint egyelőre felesleges, nyugodtan használhatod a megfelelő tágabb kategóriákat helyette (pl. "Afrikai tavak" helyett az "Afriká"-t és a "Tavak"-at). Ha várhatóan soha nem lesz 5-nél több szócikk a kategóriában ("Jamaicai női bobcsapatok") akkor inkább egyáltalán ne hozd létre.


  • A kategóriák neve legyen többes számban, kivéve akkor, ha nem néz ki jól vagy nincs értelme. Példa: Könyvek többes számban, de Kereszténység egyes számban.


  • Gondold át, hogy a kategória nem túl szűk-e. Lehet, hogy ha általánosabban fogalmazod meg a kategórianevet, jobban használható. Például a Debreceni írók helyett inkább a Magyar költők, írók, vagy egyszerűen a Költők, írók kategóriát használhatod.


  • Tervezd meg, hogy az új kategóriának lesznek-e alkategóriái, és ha igen, rendelj azokhoz is cikkeket, hogy a többi wikipédista lássa, hogy mire gondoltál. Másik módszer (ajánlott!) a kategória lapjára leírni, hogy mi a tervezett használati módja. Ebben az esetben azt is el tudod dönteni, hogy egy szócikk a kategóriába vagy annak egy alkategóriájába való.

  • A kategóriák esetén nincs átirányítás, ezért minden azonos jelentésű cikk ugyanazon nevű kategóriába kerül. Ha a kategóriának vannak szinonim elnevezései, akkor ezeket szerepeltetheted a kategóriához tartozó leírásban, vagy azon szócikkekben, melyek a kategóriára mint cikkeket tartalmazó listára hivatkoznak (lásd lentebb).


Szócikkek kategórián belüli betűrendbe sorolása



Rövidítése:
WP:DEFSORT

A keresés megkönnyítése érdekében elvárható, hogy az egyes kategórialapokon a szócikkek címük betűrendjében szerepelnek.
Alapértelmezésben a Wikipédia képes kezelni a magyar nyelv betűrendbe sorolásának szabályait, azaz nem tesz különbséget a címszóban szereplő kis- és nagybetűk, az ékezetes és ékezet nélküli betűpárok (a/á, e/é stb.) között, továbbá automatikusan helyes betűrendi helyükre sorolja a kétjegyű mássalhangzókat (cs, dz, gy stb.), illetve ezek kettőzőtt előfordulásait (ccs [betűrendi helye: cscs], ggy [gygy] stb.).


Vannak azonban olyan helyzetek, amelyekben a helyes betűrend kialakításához a szócikkbe rendezési kulcsot kell beszúrnunk, amelyet kétféleképpen használhatunk:


  1. rendezési kulcs beszúrása a kategóriahivatkozásba, egy | jellel elválasztva, pl. [[Kategória:Amerikai írók|Vonnegut Kurt]];

  2. rendezési kulcs beszúrása a DEFAULTSORT parancsba, kettősponttal elválasztva, pl. DEFAULTSORT:Vonnegut Kurt.

A DEFAULTSORT parancs előnye, hogy elegendő egyszer betenni a szócikkbe ahhoz, hogy az valamennyi kategóriájában a megfelelő betűrendi helyére kerüljön, a kategóriahivatkozással beszúrt kifejezéssel ugyanakkor a DEFAULTSORT-ot felülíró, egyedi besorolást is meghatározhatunk (lásd a következő fejezetben), pl.:


 DEFAULTSORT:Magyarábécé
[[Kategória:Magyar nyelv|Ábécé]]
[[Kategória:Latin eredetű ábécék]]

Ebben az esetben a Magyar ábécé szócikk alapértelmezésben az M betű alá sorolódik be a kategórialapokon, kivéve a magyar nyelv kategórialapját, ahol az A/Á betűhöz kerül.


A rendezési kulcs kialakításának alapvető szempontjai a következők:


1. Szóközök és írásjelek kezelése. A lexikonszerkesztési gyakorlatban (pl. Magyar nagylexikon ) az ún. szoros betűrend kialakítására törekszenek a kiadók, azaz a szóköznek és az írásjeleknek nincs betűrendi helyük. Ezeket egyszerűen ki kell hagynunk a rendezési kulcsból, az egyetlen kivételt a személynevek képezik, amelyeket előbb családnevük, majd keresztnevük betűrendjében szokás besorolni, ezért itt a két névelem közötti szóközt meg kell hagynunk. Az alábbiakban látható, hogy a felsorolt címszavak helyes betűrendi helye hogy alakítható ki a DEFAULTSORT segítségével.


 Nagy Miklós Kund: nem kell DEFAULTSORT Nagy
Nagy Zita: nem kell DEFAULTSORT Nagy
nagy mellizom: DEFAULTSORT:Nagymellizom nagy mellizom
Nagyrápolt: nem kell DEFAULTSORT Nagyrápolt
Nagy-Tóth Ferenc: DEFAULTSORT:Nagytóth Ferenc Nagy-Tóth

  • A nagy mellizom esetében ha nem teszünk szóköz nélküli rendezési kulcsot a szócikkbe, a címszó megelőzné a Nagy Miklós Kund címszót.

  • A Nagy-Tóth Ferenc esetében a kötőjel betűrendileg megelőzi az ábécé betűit, így a címszó rendezési kulcs nélkül a fenti felsorolásban a Nagyrápolt címszó elé kerülne.

2. Ékezetek és mellékjelek kezelése. A magyar nyelv betűrendbe sorolási szabályai szerint a magán- és mássalhangzók mellékjeles és mellékjel nélküli változatai egyenértékűek (á = a, é = e, í = i, ó = o, ő = ö, ú = u, ű = ü; ä = a, ç = c, đ = d, ð = d, š = s, û = u stb.). A magyar ékezetes betűk rendezési kulcs nélkül is a helyükre kerülnek, az idegen ábécék ékezetes betűit azonban továbbra is javasolt DEFAULTSORTBAN feloldani.


3. Többjegyű betűk kezelése. A helyesírási szabályok és a könyvkiadási gyakorlat szerint a magyar többjegyű betűk (cs, gy, ly stb.) külön betűrendi hellyel rendelkeznek (azaz pl.: cékla, cukorrépa, csalán, és nem cékla, csalán, cukorrépa a helyes betűrend). A kettőzött kétjegyű betűket a betűrendbe sorolás szabályai szerint ketté kell bontanunk (pl. ccs = cs + cs) a megfelelő ábécérend eléréséhez (pl. Assakürt, Aszaló, Asszonyfalva, és nem Assakürt, Asszonyfalva, Aszaló a helyes betűrend). Ezek az egyszerű esetek rendezési kulcs beszúrását nem igénylik, a címszavak DEFAULTSORT nélkül is a megfelelő betűrendi helyükre kerülnek.


Rendezési kulcsot kell azonban használnunk az alábbi esetekben.


Az egyes nyelvekre jellemző ligatúrákat DEFAULTSORT-ban kell feloldanunk: æ → ae, ij → ij, œ → oe, ß → ss, þ → th


Azokban az esetekben, amikor a címszó betűkapcsolatai csak látszólag kétjegyű magyar betűk, el kell kerülnünk, hogy a rendszer akként is értelmezze őket. Ebben az esetben úgy alakíthatjuk ki a helyes besorolást, ha a rendezőkulcsban az ilyen kétjegyű betűk elemei közé beszúrjuk a Hamis digráf sablont vagy annak esetspecifikus változatát:


 Nyhavn: DEFAULTSORT:NHamis digráfyhavn
Nyhavn: DEFAULTSORT:NNemNyyhavn
Tucson: DEFAULTSORT:TucHamis digráfson
Tucson: DEFAULTSORT:TucNemCsson

Nyhavn esetében a rendszer „felismeri” a címszókezdő Ny kétjegyű betűt, és a kategórialapon is automatikusan az Ny betű alá sorolja be. Ezért a közbeékelt sablonnal arra kényszerítjük, hogy a kétjegyű betűt elemeire bontsa és annak megfelelően alakítsa ki a címszó betűrendi helyét (ny → n + y), ezzel elértük, hogy a rendszer az N betű alá sorolja be a címszót.


4. Személynevek kezelése. Nyugati névsorrendű nevek, illetve sorszámozott uralkodói, vagy egyéb névelőzékkel rendelkező nevek esetében arra kell figyelnünk, hogy a betűrendbe sorolás szempontjából lényeges névelemek kerüljenek a rendezési kulcs legelejére. Az előző pont értelmében azonban az így felcserélt névelemeket csak szóközzel, és ne vesszővel válasszuk el egymástól, a vessző ugyanis felboríthatja a betűrendbe sorolás rendjét. Az uralkodói sorszámokat vagy egyéb hasonló jellegű névelőzékeket (például idősebb, ifjabb) hátravetett arab számokkal válthatjuk ki:


 Jasszer Arafat: DEFAULTSORT:Arafat Jasszer
Thomas Stearns Eliot: DEFAULTSORT:Eliot Thomas Stearns
id. Jankó János: DEFAULTSORT:Jankó János 01
ifj. Jankó János: DEFAULTSORT:Jankó János 02
IX. Lajos francia király: DEFAULTSORT:Lajos 09
X. Lajos francia király: DEFAULTSORT:Lajos 10
II. Rákóczi Ferenc: DEFAULTSORT:Rákóczi Ferenc 02
T. Sós Vera: DEFAULTSORT:Sós Vera

A személynevek esetében külön figyelmet érdemelnek a szóközzel vagy kötőjellel tagolt kettős családnevek, amelyeknél az 1. pont értelmében a szóközt vagy a kötőjelet egyaránt el kell hagynunk a rendezési kulcsból, azaz:


 Batthyány-Strattmann László → BatthyányStrattmann László → DEFAULTSORT:Batthyánystrattmann László

5. Névelők kezelése. További bevett gyakorlat lexikográfiai (vagy a könyvtári) gyakorlatban a címek kezdő határozott névelőjének figyelmen kívül hagyása. Ilyen esetekben szintén rendezési kulcsot kell használnunk, amelyben a címkezdő névelő nélküli kulcsot adunk meg:


 The Beatles: DEFAULTSORT:Beatles
A bor: DEFAULTSORT:Bor


Funkcionális rendezési kulcsok


Adódhat olyan helyzet, hogy egy adott szócikket nem az ábécésorrend szerinti helyén szeretnénk szerepeltetni a kategórialapon, hanem a lista élén kívánjuk elhelyezni. Ennek akkor lehet gyakorlati jelentősége, amikor egy adott szócikk kiemelt jelentőségű egyik vagy másik kategóriája tekintetében. Ebben az esetben továbbra is ajánlott a DEFAULTSORT parancs használata, hogy a meglévő vagy a sablonokba épített kategóriahivatkozások megfelelően kezeljék a szócikk címét, a kiemelt kategória hivatkozásába viszont a | után rendezési kulcsnak egyetlen szóközt adunk meg.


A Pécs szócikk példáján szemléltetve: A szócikkben szerepelnek navigációs sablonok és infoboxox, saját rejtett kategóriahivatkozásokkal, ezért a DEFAULTSORT parancsban megadjuk a rendezési kulcsot. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a megadott általános rendezési kulcsot felülírva a Pécs szócikk a Pécs kategórialap elején szerepeljen, saját kategóriájában egyetlen szóközt adunk meg:


 DEFAULTSORT:Pécs
[[Kategória:Baranya megye települései]]
[[Kategória:Pécs| ]]

A Wikipédia szerkesztői körében elterjedt gyakorlat a legkülönfélébb kiemelő rendezési kulcsok (csillagok, keresztek, egyéb jelek) használata a szóköz mellett. Ezek alkalmazását semmi nem indokolja, a kategórialapot leghangsúlyosabb részén, a fejrészén töredezetté, áttekinthetetlenné teszik. Ha szükséges, és egy adott kategórialapon több szócikk is áll kiemelt helyzetben, a | jelet és a szóközt követően továbbra is módunkban áll a szükséges rendezési kulcsokat megadni:


 Háború szócikk: [[Kategória:Háborúk| Háború]]
Polgárháború szócikk: [[Kategória:Háborúk| Polgárháború]]
Polgárháborúk listája szócikk: [[Kategória:Háborúk| Polgárháborúklistája]]

A funkcionális rendezési kulcs további alkalmazási lehetősége, amikor a szócikk címének a kategória szempontjából redundáns elemét nem építjük be a rendezési kulcsba. Az például gyakorlati szempontból nem hatékony eljárás, ha a magyar ábécé, magyar hangtan stb. szócikkek a Magyar nyelv kategórialapon az M betűnél szerepelnek. Ez esetben a releváns kategóriahivatkozásban szintén célszerű ennek megfelelően kialakítani egy rendezési kulcsot:


 DEFAULTSORT:Magyarábécé
[[Kategória:Magyar nyelv|Ábécé]]
[[Kategória:Latin eredetű ábécék]]


Alkategóriák


A kategóriákat is szükséges kategorizálni, és így egy rugalmas, hierarchikus kategorizálás is kialakítható. Például a Költők, írók kategóriába tartozhatnak a Magyar költők, írók, illetve Angol költők, írók, stb. kategóriák, melyekbe pedig maguk a szócikkek. A kategorizálás éppen úgy történik, mint a cikkeknél.


Ha új alkategóriát készítesz, ne felejtsd el elhelyezni a megfelelő kategóriákban. A legfelső szintű kategória a kategóriák kategóriája.



Mire ügyelj a szócikkek kategorizálásakor?


  • A magyartól eltérő ékezetes és mellékjeles betűket, írásjeleket tartalmazó, és egyéb szempontból speciális címszavak betűrendbe sorolásához a Szócikkek kategórián belüli betűrendbe sorolása fejezetben részletes útmutatót találhatsz.

  • A cikkek ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges. (Az ezzel kapcsolatos vitát lásd a vitalapon és a Kategóriák műhely vitalapján.)

  • Ha más nyelvű Wikipédiából fordítasz egy cikket, a kategórianeveket ne fordítsd le mechanikusan, mert nem biztos, hogy abban a formában léteznek nálunk is. Ellenőrizd, melyik kategória van meg a magyar Wikipédiában.


Átirányítások kategorizálása


Az átirányítások kategorizálásának nincs elvi akadálya, indokoltnak viszont leginkább csak akkor tekinthető, ha


  1. összevont cikkben tárgyaltatik egy csomó téma (pl. Harry Potter szereplői): ilyenkor célszerű a szereplők nevéről átirányító lapot kategorizálni;

  2. nem egyértelmű a kapcsolat az elsődleges cím, amelyen a téma tárgyaltatik, és az átirányító lap címe között, ha tehát elképzelhető, hogy valaki az átirányítás kategorizálása nélkül nem találná meg a kategóriában az illetékes lapot.


Hivatkozás egy kategóriára


Ha a cikkbe beírod, hogy [[Kategória:Akármi]]
[[Kategória:Technikai útmutatók]]
[[Kategória:Szerkesztéssel kapcsolatos irányelvek, útmutatók]], akkor az a cikket besorolja az adott kategóriába. Előfordulhat, hogy nem ezt szeretnéd, hanem magára a kategóriára mint szócikkre szeretnél hivatkozást készíteni. Ezt az alábbi módon teheted meg:


[[:Kategória:Akármi|Akármik listája]]

Például: Költők, írók listája.



Kategóriafa


Egy kategória és összes alkategóriája a <categorytree>kategória neve</categorytree> paranccsal jeleníthető meg. Például a <categorytree>Kategóriák</categorytree> eredménye:




Kategóriák




Kategóriák földrajzi hely szerint





Kategóriák idő szerint





Kategóriák nemzetiség szerint





Kategóriák nyelv szerint





Követő kategóriák





Rejtett kategóriák





Személyekről elnevezett kategóriák





Védett kategóriák





Bővebb leírását lásd a mw:Extension:CategoryTree lapon.



Átnevezés




A kategóriák is átnevezhetők, de a bennük lévő szócikkek ezt a változást nem követik, ezért a kategóriahivatkozásokat egyenként át kell írni minden egyes érintett szócikkben. Ha erre van szükséged, kérd meg valamelyik botot a botgazdák üzenőfalán. Az átnevezéskor létrejövő átirányításokra általában nincs szükség, annak törlését az adminisztrátorok üzenőfalán kérheted. Ha mégis szükség van a hibás elnevezésű vagy szinonim kategória megtartására, akkor a szokásos átirányítás helyett a kat-redir(?) sablont kell használni. (Erről részletes leírást a Kategória:Kategóriaátirányítások lapon találsz.)



Keresés a kategóriák között


Az összes lap listája oldalon, a Névtér mezőben a Kategóriák-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.



Kategóriák metszete


Két kategória közös elemeit lehet megkeresni a CatScan kategóriametsző eszköz segítségével.


Amiben segíthetsz:

  • Fordítsd le a német leírást magyarra, és annak alapján hozd létre a Wikipedia:Kategóriametsző lapot. (Azért a németet jó lefordítani, mert az bővebb, mint a leírás angol változata, ugyanis de:Benutzer:Duesentriebb, aki az eszközt készítette, német.)

  • Az en:Template:Catscan sablon analógiájára készíts egy olyan magyar sablont, ami automatikusan generál egy linket két választható kategória metszetének bemutatására.

  • Helyettesítsd az angol leírást egy magyarral az m:User:Duesentrieb/CatScan-hu lapon.

  • Ha ezek közül valamit megcsináltál, módosítsd ezt a lapot annak megfelelően.


Rejtett kategóriák


Olyan kategóriák, melyek adminisztratív jellegük, illetve csak szerkesztés szempontjából jelentős voltuk miatt az átlagolvasó számára nem láthatóak, például a csonk szócikkeket születésük időrendjét figyelembe véve is listázó kategórialapok (a Figyelmet igénylő lapok karbantartó kategóriájának szinte minden alkategóriája rejtett). A rejtett kategóriák a „Beállításaim/Egyéb” beállító menüben láthatóvá tehetőek minden bejelentkezett szerkesztő számára. Teljes listájuk a Rejtett kategóriák kategóriaoldalon található.


Lásd még: Wikipedia:Wikipedia Signpost/2008-03-03/Hidden Categories.



Speciális lapok



  • Speciális:Kategóriák – az összes kategória listája.


  • Speciális:Legtöbbet hivatkozott kategóriák – az összes kategória, a bennük lévő cikkek száma szerint rendezve.


  • Speciális:Keresett kategóriák – a még meg nem írt, de cikkeket tartalmazó kategóriák, a bennük lévő cikkek száma szerint rendezve.


  • Speciális:Nem használt kategóriák – az üres kategóriák listája.


  • Speciális:Kategorizálatlan lapok – kategorizálatlan lapok.
    Gyakorlati célokra hasznos kiegészítője a Wikipédia:Kategorizálatlan szócikkek.


  • Speciális:Kategorizálatlan képek – kategorizálatlan képek.


  • Speciális:Kategorizálatlan kategóriák – kategorizálatlan kategóriák.


  • Speciális:Legtöbb kategóriába tartozó lapok – a legtöbb kategóriába tartozó lapok.


  • Speciális:CategoryTree – kategóriafa-megjelenítő


Külső eszközök



  • CatScan – kategória tartalmának lekérdezése, különféle szempontok szerint szűrve


  • CoCat – az adott kategóriával gyakran együtt szereplő kategóriák


  • CatLadder – kategória ősei


  • CategoryTree – böngésző oldalsávjába integrálható kategóriafa


  • Catgraph – Kategóriafa grafikus ábrázolása.


Lásd még



Kategóriákkal kapcsolatos fontos lapok


  • Wikipédia:Kategóriajavaslatok

  • Wikipédia:Kategorizálási módszerek

  • Wikipédia:Okos scriptek#Kategóriabeszúró

  • Névterek

  • A rejtett kategóriákról: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív18#HIDDENCAT



A lap eredeti címe: „https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipédia:Kategóriák&oldid=20086689”





Navigációs menü


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.144","walltime":"0.193","ppvisitednodes":"value":1172,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":34300,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":13189,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":7,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":10847,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 120.681 1 -total"," 42.27% 51.010 1 Sablon:Irányelvek_és_útmutatók"," 38.58% 46.560 1 Sablon:Navbox"," 16.74% 20.207 1 Sablon:M-v-sz"," 12.01% 14.495 1 Sablon:Tudnivalók-eleje"," 6.56% 7.915 1 Sablon:MNL"," 6.45% 7.787 1 Sablon:Fő"," 5.81% 7.015 1 Sablon:Technikai_útmutató"," 5.60% 6.762 1 Sablon:Sl"," 5.52% 6.667 1 Sablon:Doboz"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.005","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":606014,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1321","timestamp":"20190319071711","ttl":21600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":101,"wgHostname":"mw1245"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล