Skip to main content

portal: Glazba Navigacijski izbornikurediAnsambl LADOCroMusicCulturenet.hr – GlazbaDiskografija.comDiskografska nagrada PorinFestival dalmatinskih klapa OmišHDS – Hrvatsko društvo skladateljaHDS ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava)Hrvatska glazbena mladežHrvatska glazbena unijaHrvatska tradicijska glazbalaHrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnikaHrvatska udruga za zaštitu izvođačkih pravaHrvatski glazbeni zavodHrvatski jazz portalHrvatski sabor kultureHrvatsko društvo glazbenih teoretičaraHrvatsko društvo glazbenih umjetnikaHrvatsko muzikološko društvoInstitut hrvatske glazbeKoncertna direkcija ZagrebMuzički informativni centarMuzika.hrNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuNa klapski način.hrRock akademija ZagrebTamburica.org – tamburaški portalVirtualni muzej tradicijske glazbe Međimurja(osvježavanje prikaza stranice)

Portal GlazbaPortali


umjetnosttonovimazvukovimavremenuglazbeni teoretičarifilozofipovijestiživotuljudireligijskihliturgijskihdruštvenihkrunidbavjenčanjapučkihzabavaharmonijamaritmovimaplesalihrvatske glazbekronikamaknjigama11. stoljećasakramentimisalicrkvenihAugustin Kažotićdiskografska kućaHrvatskoj1947.Jugoton1. listopada1991.ozbiljne glazbejazzainstrumentalnepoprockzabavneetnonosača zvukaglazbenikaskladateljaproducenataEMIŽelimir BabogredacOscaromEmmyjemGrammyjemTonyjemRätsche vom Turm der Dorfkapelle Wagen 1843 - Stadtmuseum Rapperswil 2013-02-02 16-50-25 (P7700).JPGKategorija:U izradi, GlazbaScène de l'opéra Garnier.jpg










portal: Glazba


Izvor: Wikipedija

Jump to navigation
Jump to search





Glazbeni portal naslovna.svg



Jedan od mogućih odgovora na pitanje Što je glazba? mogao bi glasiti: Glazba je umjetnost koju oživotvorujemo prirodnim ili umjetnim, odnosno elektronskim tonovima ili zvukovima, ali isto tako i tišinom ili šumovima organiziranima u vremenu. Mnogi su glazbeni teoretičari, ali i filozofi, tijekom povijesti na različite načine tumačili pojedine glazbene zakonitosti, stilove i pojave. Glazba je od pamtivijeka imala vrlo važnu ulogu u životu ljudi, pa je stoga oduvijek bila dio religijskih i liturgijskih obreda i slavlja, svih značajnih društvenih događaja poput krunidba svjetovnih vladara ili ustoličenja crkvenih poglavara, vjenčanja – posebice onih raskošnih, kraljevskih, ali i onih pučkih, manje raskošnih svečanosti i zabava. Uz glazbu su se ljudi veselili, te – opčinjeni njenim harmonijama i strastvenim ritmovima – često i plesali. Ona im je i u tužnim prigodama pružala žuđenu i potrebnu utjehu.


Najraniji sačuvani stvarni dokazi o početcima i razvoju hrvatske glazbe zapisi su u kronikama, darovnicama i rukopisnim knjigama iz 11. stoljeća. Ti pisani spomenici – sekvencijari, evanđelistari, sakramenti, misali, lekcionari i antifonariji – svjedoče o glazbi kao sastavnici crkvenih obreda. Zagrebački biskup Augustin Kažotić (1260. – 1323.) prva je osoba koju povijest hrvatske glazbe bilježi kao zaslužnoga organizatora i promicatelja crkvenoga pjevanja.






Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani članak


Croatia Records Logo.svg

Croatia Records je najstarija i vodeća diskografska kuća u Hrvatskoj. Osnovana je 1947. godine kao "Jugoton", a nakon demokratskih promjena 1. listopada 1991. godine mijenja naziv u Croatia Records. Na hrvatskom tržištu, u svim segmentima glazbenog stvaralaštva – ozbiljne glazbe, jazza, instrumentalne, pop, rock, zabavne i etno glazbe – Croatia Records proizvodi oko 70% od ukupne proizvodnje nosača zvuka. Poslovni cilj Croatie Records je okupljanje najvažnijih glazbenika, skladatelja, producenata i izvođača te daljnji razvitak distribucijske mreže. Croatia Records posjeduje bogatu fonoteku koja brojiviše od 80 000 naslova na raznim izdanjima i nosačima zvuka. Cjelokupan fond smješten je u klimatiziranom spremištu koje je uređeno u skladu sa svjetskim standardima po uzoru na EMI. Nova poslovna filozofija Croatie Records, na čijem čelu je direktor Želimir Babogredac, dovela je do povećanja broja reizdanja i kompilacija te brojnih novih ugovora s najvećim imenima hrvatske glazbene scene.
Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci



Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani životopis

Liza Minnelli.jpg

Liza Minnelli (Hollywood, 12. ožujka 1946.) američka je glumica i pjevačica. Rođena je u umjetničkoj obitelji: majka Judy Garland također je bila glumica i pjevačica, a otac joj je bio čuveni redatelj Vincente Minnelli. Kao već afirmirana pjevačica u noćnim klubovima i kazališna glumica, pažnju kritike prvi je puta privukla svojim dramatskim izvedbama u filmovima The Sterile Cuckoo (1969.) i Tell Me That You Love Me, Junie Moon (1970.). Svjetsku je slavu postigla ulogom Sally Bowles u filmskoj inačici broadwayskog mjuzikla Cabaret, za koju je nagrađena Oscarom za najbolju glavnu glumicu.

Dok su filmski projekti poput Lucky Lady, Pitanje vremena i New York, New York bili manje uspješni od njenih kazališnih uloga, Minnelli je postala jedna od najsvestranijih, vrlo cijenjenih i komercijalno najuspješnijih televizijskih zabavljačica (započevši s koncertnim filmom Liza with a Z 1972.) te kazališnih glumica u broadwayskim produkcijama mjuzikala Flora the Red Menace, The Act i The Rink. Održala je također i međunarodne turneje te nastupala u predstavama Liza Minnelli: At Carnegie Hall, Frank, Liza & Sammy: The Ultimate Event i Liza Live from Radio City Music Hall. Jedna je od rijetkih umjetnica nagrađenih Oscarom, Emmyjem, Grammyjem i Tonyjem.


Pročitaj cijeli životopis | Ostali odabrani životopisi



Figure rythmique croche hampe haut.svg
Zanimljivosti


  • That's all right.jpg
    5. srpnja 1954. tada još nepoznati Elvis Presley snimio je svoju prvu uspješnicu – nastupni singl "That’s All Right". Tu je pjesmu osam godina ranije skladao i snimio američki blues-glazbenik Arthur Crudup, a Presleyeva je inačica označila rođenje rock’n’rolla.


  • ESC2014 - Austria 02.jpg
    Izvedbom pjesme "Rise Like a Phoenix" austrijska je pjevačica i transvestit Conchita Wurst (pravim imenom Thomas Neuwirth) pobijedila u završnici 59. Pjesme Eurovizije te tako, poslije gotovo pola stoljeća, ponovila uspjeh Uda Jürgensa iz 1966. godine.

  • Popularni mjuzikl Jalta, Jalta Milana Grgića i Alfija Kabilja doživio je 26. travnja 2014. godine svoju jubilarnu 700. izvedbu u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija.


  • The Fabs.JPG

    Britanska invazija (engl. British Invasion) je pojam koji u povijesti rocka označava pojavu iznimne popularnosti i uspjeha britanskih pop i rock izvođača 1960-ih u SAD-u, Kanadi, Australiji i drugim zemljama. Događaj kojim započinje prvo razdoblje te invazije (1964.-1966.) je prvi dolazak Beatlesa u Ameriku 7. veljače 1964. i njihovo gostovanje u TV emisiji Eda Sullivana.


  • The Beach Boys concierto.jpg

    2007. godine znanstveno je otkriven način kojim pjesma utječe na pojedine osobe i koja potiče dobar osjećaj. Dr. Tomas Chamorro-Premuzic s londonskog Goldsmith Collegea otkrio je formulu (P + Pos + T + BPM + IS), koja u obzir uzima tonalitet, slikovitost i pozitivnost riječi kako bi se došlo do izračuna najpozitivnije pjesme. Pomoću ove formule došlo se do toga da je "Wake Up Boo" britanske pop skupine Boo Radleys pjesme koja najbolje potiče dobre osjećaje. Osim nje tu su još i "Good Vibrations" (The Beach Boys), "I Want You Back" (Jackson 5), "Here Comes The Sun" (The Beatles), "Holiday" (Madonna) i druge.


  • 17. siječnja 1960. godine Cliff Richard i sastav The Shadows nastupaju na ATV-ovu Sunday Night at the London Palladium koji je gledalo oko 20 milijuna ljudi.


(uredi) ~ (arhiv)




Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrana slika


Rätsche vom Turm der Dorfkapelle Wagen 1843 - Stadtmuseum Rapperswil 2013-02-02 16-50-25 (P7700).JPG



Velika drvena čegrtaljka kojom se vjernike
na Veliki četvrtak poziva u crkvu na misu



Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kako pomoći


Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Kategorija:U izradi, Glazba





Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kategorije



Glazba




Glazbeni popisi





U izradi, Glazba





Budući glazbeni događaji





Diskografije





Diskografske kuće





Domoljubne pjesme





Filmska glazba





Glazba po državama





Glazba po godinama





Glazbala





Glazbena teorija





Glazbene ljestvice





Glazbene web stranice





Glazbeni albumi





Glazbeni časopisi





Glazbeni festivali





Glazbeni kritičari





Glazbeni menadžeri





Glazbeni predlošci





Glazbeni producenti





Glazbeni video i DVD





Glazbenici





Graditelji glazbala





Hrvatska narodna glazba





Impresionizam





Klasična glazba





Koncertne turneje





Muzikologija





Glazbene nagrade





Nosači zvuka





Pjesma Eurovizije





Glazba po razdobljima





Redatelji videospotova





Skladbe





Glazbeni žanrovi






Figure rythmique croche hampe haut.svg
Slika trenutačne minute


Scène de l'opéra Garnier.jpg



Unutrašnjost pariške operne kuće Garnier



Figure rythmique croche hampe haut.svg
Vanjske poveznice




  • Ansambl LADO

  • CroMusic

  • Culturenet.hr – Glazba

  • Diskografija.com

  • Diskografska nagrada Porin

  • Festival dalmatinskih klapa Omiš

  • HDS – Hrvatsko društvo skladatelja

  • HDS ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava)

  • Hrvatska glazbena mladež

  • Hrvatska glazbena unija

  • Hrvatska tradicijska glazbala

  • Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika

  • Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava

  • Hrvatski glazbeni zavod



  • Hrvatski jazz portal

  • Hrvatski sabor kulture

  • Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara

  • Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

  • Hrvatsko muzikološko društvo

  • Institut hrvatske glazbe

  • Koncertna direkcija Zagreb

  • Muzički informativni centar

  • Muzika.hr

  • Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

  • Na klapski način.hr

  • Rock akademija Zagreb

  • Tamburica.org – tamburaški portal

  • Virtualni muzej tradicijske glazbe Međimurja





Figure rythmique croche hampe haut.svg
Portal.svg Ostali portali na Wikipediji na hrvatskome jeziku






































   

:Portal:Biologija




   

:Portal:Europa




   

:Portal:Film




   

:Portal:Fizika




   

:Portal:Francuska




   

:Portal:Glazba




   

:Portal:Hrvatska




   

:Portal:Kemija




   

:Portal:Kršćanstvo



Biologija

Europa

Film

Fizika

Francuska

Glazba

Hrvatska

Kemija

Kršćanstvo


   

:Portal:Likovna umjetnost




   

:Portal:Nogomet




   

:Portal:Njemačka




   

:Portal:Povijest




   

:Portal:Sport




   

:Portal:Zemljopis




   

:Portal:Zrakoplovstvo




   

:Portal:Životopis



Likovna
umjetnost


Nogomet

Njemačka

Povijest

Šport

Zemljopis

Zrakoplovstvo

Životopis

(osvježavanje prikaza stranice)


Dobavljeno iz "https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Portal:Glazba&oldid=4950711"





Navigacijski izbornik
























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.144","walltime":"0.234","ppvisitednodes":"value":430,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":28157,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1041,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":5,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":3,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":15917,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 62.247 1 -total"," 22.34% 13.909 1 Portal:Glazba/Vanjske_poveznice"," 19.16% 11.925 1 Portal:Glazba/Zanimljivosti"," 15.30% 9.524 1 Predložak:Portali"," 8.59% 5.350 1 Portal:Glazba/Uvod"," 7.61% 4.736 17 Predložak:Klik"," 6.60% 4.107 1 Predložak:Ed1"," 6.34% 3.949 1 Portal:Glazba/Odabrani_članak/03._2016."," 5.38% 3.352 1 Portal:Glazba/Odabrani_životopis/03._2016."," 5.24% 3.262 6 Predložak:-"],"cachereport":"origin":"mw1251","timestamp":"20190318073232","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":104,"wgHostname":"mw1274"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล