Skip to main content

Pagrindinis puslapis Apie Vikipediją Savaitės straipsnis Naujienos gegužės 4 dienos įvykiai Rinktinė iliustracija Savaitės iniciatyva VikisritysKiti projektaiNaršymo meniuVikinaujienos

Sveiki atvykęDažniausi klausimaiPagalbaKlauskTaisyklės ir susitarimaiPaveikslėlių naudojimaspranc.BelgijosLeopoldo IIAfrikoje18851908Kongo Demokratinės RespublikosXIX a.1876Tarptautinę Kongo draugijąKongo upės baseinoHenris Mortonas StenlisKongo upėsKatangąlobizmu18841885Berlyno konferencijąBriuselyjeBomojevergijąZanzibaroKatangąSesilis Rodesasdramblio kaulaskaučiukasit.Italijos kolonijinės imperijosRytų AfrikojeEritrėjosEtiopijosSomalio19361941Afrikos rageItalijos EritrėjąItalijos SomalilandąAntrojo Italijos-Abisinijos karoEtiopijos imperijąamharaiDebre Libanoso vienuolynąAntrasis Pasaulinis karasSueco kanaląBritų imperijaItalijos LibijaBritų SomalilendąKerenoGondareJungtinė Karalystėsavaitės iniciatyvaDaugiau…Other projectsVikiportalaiOther projectsVikiprojektai










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Epaslėptiu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="lt" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="floatleft"u003Eu003Ca href="/wiki/Vaizdas:Logo_CEE-t.png" class="image"u003Eu003Cimg alt="Logo CEE-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/70px-Logo_CEE-t.png" decoding="async" width="70" height="45" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/105px-Logo_CEE-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/140px-Logo_CEE-t.png 2x" data-file-width="548" data-file-height="356" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cpu003EŠios u003Ca href="/wiki/Vikipedija:Savait%C4%97s_iniciatyva" title="Vikipedija:Savaitės iniciatyva"u003Esavaitės iniciatyvau003C/au003E: u003Cbu003Ebuvusios kolonijosu003C/bu003E. Kviečiame prisidėti!u003Cbr /u003Eu003Cbr /u003EnKviečiame dalyvauti konkurse u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Vikiprojektas:VRE_2019" title="Vikiprojektas:VRE 2019"u003EVidurio ir Rytų Europos „pavasaris“ 2019u003C/au003Eu003C/bu003E.nu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Pagrindinis puslapis




Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.






Jump to navigation
Jump to search








Sveiki atvykę į Vikipediją

laisvąją enciklopediją, kurią kurti gali kiekvienas.





Prisijunk ir pasidalink savo žiniomis su pasauliu!
Šiuo metu yra 195 073 straipsniai






Sveiki atvykę
Dažniausi klausimai
Pagalba



Klausk
Taisyklės ir susitarimai
Paveikslėlių naudojimas










Apie Vikipediją




Vikipedija yra interneto enciklopedija, kurią nemokamai ir be jokių apribojimų gali skaityti, tobulinti ir pildyti visi žmonės. Vikipediją galima skaityti daugiau nei dviem šimtais kalbų, o lietuviškuosiuose puslapiuose jau yra daugiau nei 195 tūkstančiai straipsnių ir jų skaičius nuolat auga.









Savaitės straipsnis






Laisvasis Kongas 1892 m.


Kongo laisvoji valstybė (pranc. État indépendant du Congo) – Belgijos karaliaus Leopoldo II asmeninė valda Afrikoje, gyvavusi 1885–1908 m. Atitinka dabartines Kongo Demokratinės Respublikos ribas.


Iki XIX a. vid. didžioji dalis Kongo tebebuvo neužkariauta kolonistinių jėgų. Atvykėlius stabdė nepalankios gamtinės sąlygos, ligos, aršus vietos gyventojų pasipriešinimas. 1876 m. Belgijos karalius Leopoldas II metė jėgas Kongo baseino tyrinėjimui ir vietos gyventojų „civilizavimui“. Jis įkūrė Tarptautinę Kongo draugiją Centrinei Afrikai tirti ir užvaldyti. Šios draugijos atstovai su vietos genčių vadais sudarė daugybę sutarčių, kuriomis remdamiesi belgai užvaldė didelius Kongo upės baseino plotus. Šiai draugijai dirbo žymus britų keliautojas Henris Mortonas Stenlis, kūręs kolonistų postus prie Kongo upės, prancūzų keliautojas Kristianas de Bonšamas (Christian de Bonchamps), tyrinėjęs Katangą. Tuo pat metu, Leopoldas II naudojosi didžiųjų valstybių (Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Prancūzijos, Vokietijos) tarpusavio prieštaravimais, užsiėmė lobizmu ir kitaip veikė įtakingų valstybių vadovus bei kolonistinės prekybos bendroves, kad šios pripažintų jo teisę į Kongą. Leopoldas II savo kampaniją viešai grindė ne prekybiniais interesais, o moksliniu bei humanitariniu poreikiu „civilizuoti centrinės Afrikos tautas“.


Per 1884–1885 m. Berlyno konferenciją Leopoldas II pasiekė, jog Europos šalių vadovai pripažintų jo teisę į Kongą. Sudaryta teritorija pavadinta „Kongo laisvąja valstybe“ ir buvo asmeniškai pavaldi Belgijos karaliui, o ne Belgijos parlamentui (Belgija tuo metu buvo konstitucinė monarchija). Belgijos parlamentas pripažino Leopoldą absoliučiu Kongo valstybės suverenu. Konferencijoje taip pat padalintos kitos centrinės ir pietų Afrikos žemės (Portugalijai ir Prancūzijai), tačiau faktiškai jos dar nebuvo kolonizuotos.


Karalius įsteigė Kongo administracinį aparatą (vyr. administratorių, vyr. sekretorių, padalinių vadovus), kuris rezidavo Briuselyje. Valstybė taip pat turėjo atskirą teismų valdžią, kuri rezidavo Bomoje. Iš vietos gyventojų buvo organizuota kariuomenė, kuriai vadovavo karininkai europiečiai.


Leopoldas II oficialiai savo valdoje pasiryžo panaikinti vergiją, užtikrinti laisvąją prekybą, vystyti filantropinius ir mokslinius tyrimus, vykdyti humanitarines misijas. Tačiau praktiškai didžioji kolonijos dalis buvo visiškai netyrinėta, nebuvo jokios infrastruktūros ir valdžią turėjo vietos vadai arba Zanzibaro vergų pirklių sukurtas valdžios tinklas. Be to, į pietines žemes (Katangą) taikėsi britai (Sesilis Rodesas). Patekęs į skolas, Leopoldas II įvedė mokesčių sistemą, pagal kurią sukūrė valstybės monopolį – visos kongiečių sukurtos prekės (daugiausia dramblio kaulas ir kaučiukas) buvo nacionalizuojamas. Taip faktiškai buvo sukurta vergovės sistema, pagal kurią vietos vadai turėjo versti savo pavaldinius gauti kuo daugiau prekių. Kongo valstybė buvo padalinta atskiroms kompanijoms, kurios galėjo prekiauti savo padalinyje gautomis žaliavomis. 1893 m. kolonistai užėmė didžiumą paskirtų kolonijos žemių ir daugiausia dėl prekybos kaučiuku suklestėjo.


Daugiau…




Pavyzdiniai straipsniaiVerta paskaityti • Keisti • Rinkti straipsnį





Naujienos




  • Gegužės 4 d. Čikagoje, Lemonte, atidengtas J. Jagėlos paminklas partizanų vadui A. Ramanauskui–Vanagui.

  • Gegužės 4 d. prasidėjo Tailando karaliaus Mahavajiralongkorno 3 dienų karūnavimo ceremonija.

  • Gegužės 3 d. Klaipėdoje švartavosi apie 15 užsienio karo laivų Baltijos jūros pratyboms „Atvira dvasia“.

  • Gegužės 2 d. buvo paskutinė diena Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikti metinę pajamų deklaraciją.

  • Gegužės 1 d. Japonijos imperatoriui Akihito atsistatydinus imperatoriumi tapo jo sūnus Naruhito; baigėsi Heisei era ir prasidėjo Reiva.

  • Balandžio 29 d. „International Opera Awards“: Metų operos soliste Londone paskelbta Asmik Grigorian.

Projekto puslapis • Metų įvykiai • Sporto naujienos • Keisti







gegužės 4 dienos įvykiai




Lietuvoje



  • 1918 − Vokietijos imperija Lietuvos Tarybai įteikė Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo dokumentą.

Pasaulyje



  • 1493 − popiežius Aleksandras VI padalino Naująjį pasaulį Ispanijai ir Portugalijai demarkacijos linija.


  • 1494 − Kristupas Kolumbas išsilaipino Jamaikoje.


  • 1626 − olandų keliautojas Piteris Minui (Peter Minuit) atvyko į Naujosios Olandijos salą (dabar Manhetenas), kurią gegužės 24 d. iš vietinių indėnų nusipirko už prekes, vertas 60 guldenų (apie 24 dolerius).


  • 1715 − Prancūzijoje pagamintas pirmasis sudedamas skėtis.


  • 1924 − Paryžiuje atidarytos VIII vasaros olimpinės žaidynės.

Keisti






Rinktinė iliustracija






Sudeikiai, Lithuania - panoramio (40).jpg



Alaušas Sudeikių apylinkėse, Utenos rajono savivaldybės vėliava Utenos rajono savivaldybė

Straipsnių iliustravimo projekto puslapis

Keisti





Savaitės iniciatyva






Italijos Rytų Afrikos kolonijų žemėlapis


Italijos Rytų Afrika (it. Africa Orientale Italiana) – Italijos kolonijinės imperijos kolonija Rytų Afrikoje. Apėmė dabartinės Eritrėjos, Etiopijos, Somalio teritorijas. Egzistavo nuo 1936 m. iki 1941 m.


Prielaidos susiformuoti Italijos Rytų Afrikoje susidarė Italijai plečiant savo valdas Afrikos rage, ir XIX a. pabaigoje ten įkūrus dvi atskiras kolonijas – Italijos Eritrėją ir Italijos Somalilandą. 1936 m., po Antrojo Italijos-Abisinijos karo užkariavus Etiopijos imperiją, buvo nuspręsta sujungti šias visas valdas į vieną koloniją. Šis sujungimas buvo fašistinės Italijos plano dalis. Vėliau buvo planuojama užimti Egiptą, Sudaną, ir taip sujungti visas Italijos valdas Afrikoje.


Nacistinė vyriausybė vykdė stiprią italizacijos politiką, kuriai ypač priešinosi etniniai amharai. Po bandymo nužudyti 1937 m., italai nusiaubė Etiopijos šventovę Debre Libanoso vienuolyną, sudegino kai kurių etiopų namus sostinėje. Tam, kad susilpninti istoriškai Etiopijos politikoje viešpatavusius amharus, italai stiprino musulmonų etnines mažumas.


Italija kolonijoje vykdė brangiai kainuojančius infrastruktūros projektus, kurie buvo sunkiai pakeliami Italijai. Buvo tiesiami keliai tarp Asmaros, Adis Abebos ir Mogadišo, suplanuoti ir pradėti statyti geležinkeliai, užtvankos, buvo planuojama sostinę Adis Abebą paversti klestinčiu meno ir kultūros miestu.


Tačiau planus nutraukė Antrasis Pasaulinis karas, kurio metu Italijos Rytų Afrika buvo atskirta nuo Italijos: patekimą į ją ir Sueco kanalą kontroliavo Britų imperija. Todėl Italija konkuravo su Britanija ir siekė paveržti kai kurias jos kolonijas, pirmiausia Sudaną, kuris būtų sujungęs Rytų Afriką su Italijos Libija.


1940 m. Rytų Afrikos pajėgos užėmė gretimą britų koloniją – Britų Somalilendą. Tai buvo vienintelė Italijos pergalė kare be Vokietijos pagalbos. Kolonijos resursai buvo labai menki, vietiniai kariai prastai apmokyti, krašto infrastruktūra neišvystyta. 1941 m. britai užėmė Kereno tvirtovę, vėliau – Masavą. Taip italai neteko Eritrėjos. Tų pačių metų pabaigoje pasidavė paskutinės italų pajėgos Gondare, ir karas buvo pralaimėtas. Italų partizaninis karas tęsėsi iki pat 1943 m.


Pasibaigus karui, kolonija buvo oficialiai panaikinta. Eritrėjos provinciją (iki 1951 m.) ir Britų Somalilendą (iki 1960 m.) ėmė kontroliuoti Jungtinė Karalystė, Etiopija atgavo nepriklausomybę, ir Italijos kontrolėje liko tik buvęs Italijos Somalilandas (iki 1960 m.).


Šios savaitės iniciatyva yra buvusios kolonijos.


Daugiau…



Projekto puslapis • Keisti




Vikisritys














Other projects




Vikiportalai









Other projects




Vikiprojektai






Kiti projektai































Vikižodynas
Laisvasis žodynas



Vikicitatos
Aforizmai, sentencijos



Vikinaujienos
Naujausios žinios, aktualijos

Commons-logo.svg


Vikiteka (Wikimedia Commons)
Mediateka



Vikišaltiniai
Įvairūs tekstai



Vikiknygos
Vadovėliai, knygos



Vikirūšys (wikispecies)
Rūšių katalogas



Metaviki
Vikimedijos projektų koordinavimas



Vikiduomenys
Žinių bazė



Vikiversitetas
Mokomoji medžiaga



Vikikelionės
Kelionių vadovas



MediaWiki
Viki programinė įranga










Rodomas puslapis "https://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagrindinis_puslapis&oldid=5527457"










Naršymo meniu


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.116","walltime":"0.190","ppvisitednodes":"value":336,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":15765,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2049,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 57.162 1 -total"," 25.76% 14.727 1 Šablonas:Pradžia-Rinktinė-illu"," 17.94% 10.255 1 Šablonas:Savaitės_tema"," 17.26% 9.865 1 Šablonas:Rinktinis_paveikslėlis/paprastas"," 12.12% 6.930 1 Šablonas:Flag"," 11.25% 6.428 1 Šablonas:Seserys"," 10.37% 5.928 1 Šablonas:Gegužės_4_dienos_įvykiai"," 9.14% 5.222 1 Vikiprojektas:Savaitės_straipsnis/Straipsnis"," 8.92% 5.097 1 Vikiprojektas:Naujienos/Sąrašas"," 8.14% 4.653 1 Šablonas:Country_data_Utenos_rajono_savivaldybė"],"cachereport":"origin":"mw1239","timestamp":"20190504051321","ttl":3600,"transientcontent":true););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Pagrindinis puslapis","url":"https://lt.wikipedia.org/wiki/Pagrindinis_puslapis","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2003-10-19T17:53:05Z","dateModified":"2019-03-11T11:27:44Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Kongovrijstaat.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1330"););

Popular posts from this blog

Identifying “long and narrow” polygons in with PostGISlength and width of polygonWhy postgis st_overlaps reports Qgis' “avoid intersections” generated polygon as overlapping with others?Adjusting polygons to boundary and filling holesDrawing polygons with fixed area?How to remove spikes in Polygons with PostGISDeleting sliver polygons after difference operation in QGIS?Snapping boundaries in PostGISSplit polygon into parts adding attributes based on underlying polygon in QGISSplitting overlap between polygons and assign to nearest polygon using PostGIS?Expanding polygons and clipping at midpoint?Removing Intersection of Buffers in Same Layers

Masuk log Menu navigasi

อาณาจักร (ชีววิทยา) ดูเพิ่ม อ้างอิง รายการเลือกการนำทาง10.1086/39456810.5962/bhl.title.447410.1126/science.163.3863.150576276010.1007/BF01796092408502"Phylogenetic structure of the prokaryotic domain: the primary kingdoms"10.1073/pnas.74.11.5088432104270744"Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya"1990PNAS...87.4576W10.1073/pnas.87.12.4576541592112744PubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by handPubMedJump the queueexpand by hand"A revised six-kingdom system of life"10.1111/j.1469-185X.1998.tb00030.x9809012"Only six kingdoms of life"10.1098/rspb.2004.2705169172415306349"Kingdoms Protozoa and Chromista and the eozoan root of the eukaryotic tree"10.1098/rsbl.2009.0948288006020031978เพิ่มข้อมูล