صفحهٔ اصلی منوی ناوبرینسخهٔ تلفن همراهبهروزرسانی از پیشنویس کاربرانبهروزرسانی آمار
الگو:پیوند میانویکی
کرهٔ زمینگازهایینیتروژناکسیژنآرگونکربن دیاکسیدجوتروپوسفراستراتوسفرمزوسفرترموسفراگزوسفرمولکولهایازونلایهٔ ازونپرتوهایفرابنفشخورشیدیسانتیگرادیونوسفرمگنتوسفرکمربند تابشی وان آلنالکترومغناطیسیهیدروژنهلیمگرانش زمینفضابخار آبآمونیاکباکتریهافرایندفتوسنتزابردورانپیدازیستیجانورانتنفسچگالیجرم۲۱ آوریل۲۰۱۹میلادی۱ اردیبهشت۱۳۹۸هجری خورشیدی۱۶ شعبان۱۴۴۰هجری قمریUTCاسرائیلهولوکاست
صفحهٔ اصلی
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
دانشنامهای آزاد که همه میتوانند آن را ویرایش کنند؛
با ۶۷۳٬۱۹۷ مقاله به زبان فارسی
- آشنایی با دانشنامه
- آشنایی با اصول ویرایش
- کارهای قابل انجام
- سیاستها و رهنمودها
- فهرست الفبایی مقالهها
- نسخهٔ تلفن همراه
جو زمین بالاترین بخش تشکیلدهندهٔ کرهٔ زمین است که مخلوطی از گازهایی از جمله نیتروژن (۷۸٪)، اکسیژن (۲۱٪)، آرگون (۰٫۹٪) و کربن دیاکسید (۰٫۰۳٪) است. جو زمین از سطح زمین آغاز شده و تا ارتفاع ۱۰٫۰۰۰ کیلومتر (۶٫۲۰۰ مایل) ادامه مییابد و پنج لایهٔ اصلی تروپوسفر، استراتوسفر، مزوسفر، ترموسفر و اگزوسفر را در بر میگیرد. مولکولهای ازون که لایهٔ ازون را تشکیل میدهند، در استراتوسفر قرار دارند و از ورود پرتوهای فرابنفش خورشیدی جلوگیری میکنند و موجب ادامهٔ زندگی بر سطح زمین میشوند. سردترین بخش جو زمین با دمای ۹۰- درجهٔ سانتیگراد در بالای مزوسفر قرار دارد. یونوسفر، مگنتوسفر و کمربند تابشی وان آلن بخشهای جداگانهای در جو با توجه به ویژگیهای الکترومغناطیسی هستند. جو نخست زمین حدود ۴٫۵۷ میلیارد سال پیش شکلگرفت که شامل گازهای هیدروژن و هلیم بود؛ که پس از مدتی بهدلیل سبک بودن، بر گرانش زمین غلبه کردند و به فضا گریختند. جو دوم حدود ۳٫۵ یا ۲٫۷ میلیارد سال پیش شکلگرفت و شامل گازهایی مانند بخار آب، کربن دیاکسید و آمونیاک بود. با فعالیت باکتریها و انجام فرایند فتوسنتز و عوامل دیگر، اکسیژن در جو آزاد شد و موجب شکلگیری جو سوم شد. در این زمان، ابردوران پیدازیستی شکلگرفت که طی آن جانوران با تنفس اکسیژن، زندگیهای جانوری را تشکیل دادند. هرچه از سطح زمین به ارتفاعات میرویم، فشار هوا و چگالی کاهش مییابد. مجموع جرم جو زمین ۱۰۱۸×۵٫۵ کیلوگرم است.
ادامه… مقالههای برگزیده – مقالهٔ پیشنهادی هفته
- … ماهاتما گاندی در راه مبارزه با استعمار حاکم بر هند استفاده از هر نوع ترور و خشونت برای رسیدن به مقاصد را رد میکرد؟
- … برنامه احیای نسل گونه در معرض انقراض گوزن زرد ایرانی در اسرائیل از سال ۱۹۹۶ آغاز شد و نتیجه آن احیای ۲۵۰ رأس از آن بهطور طبیعی در این کشور بود؟
- … نقاشی آزادی از فقر برخلاف هدفش که معرفی مفهوم آزادی از فقر در سخنرانی فرانکلین روزولت بود، مبدل به یکی از نمادهای روز شکرگزاری شدهاست؟
- ...پس از فروپاشی امپراتوری روم منطقه ایتالیا تا ابتدای سال ۱۸۶۱ به مناطق و شهرهای خودمختار بسیاری تقسیم شده بود و یکپارچگی نداشت تا اینکه واحدهای مختلف سیاسی تشکیل و کشور کنونی ایتالیا بهوجود آمد؟
- ... اسپانیا داری ۱۷ بخش و دو شهر خودمختار به نامهای سبته و ملیلیه در آفریقای شمالی هممرز با کشور مراکش با درجههای گوناگونی از خودمختاری میباشد؟
- ... پل طبیعت، واقع در منطقه عباسآباد تهران به طول ۳۰۰ متر و وزن ۲۰۰۰ تن، بزرگترین پل غیرخودرویی ایران محسوب میشود؟
- ... فولکس قورباغهای با رقم تولید ۲۱٫۵۲۹٫۴۶۴ خودرو بیشترین رقم تولید یک خودرو را تاکنون به خود اختصاص داده است؟
ویکیپدیا دانشنامهای اینترنتی با بیش از ۲۸۰ زبان با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته میشود و هر کس که به اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند مقالههای آن را ویرایش کند. هدف ویکیپدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبانهای زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکیمدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکیواژه، ویکیکتاب، ویکیگفتاورد، ویکیخبر، ویکیدانشگاه، ویکیسفر، ویکیداده و ویکیگونه را پدیدآوردند. ویکیپدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکیپدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ هجدهم ویکیپدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب میشود. ویکیپدیای فارسی هم اکنون (۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ خورشیدی) ۶۷۳٬۱۹۷ نوشتار دارد.
ادامه…
ویکیپدیا، بدون نیاز به اینترنت
- اخترشناسی
- جغرافیا
- ریاضیات
- زیستشناسی
- شیمی
- زمینشناسی
- فیزیک
- ارتباطات
- رایانه
- اقتصاد
- پزشکی
- حقوق
- علم بهداشت
- فناوری
- کشاورزی
- مدیریت
- مهندسی
- ادبیات
- باستانشناسی
- تاریخ
- جامعهشناسی
- دین
- روانشناسی
- زبانشناسی
- علوم سیاسی
- فلسفه
- بزرگان و مشاهیر
- رسانهها
- سرگرمیها
- سینما
- معماری
- موسیقی
- نقاشی
- ورزش
- هنر
کمدین اوکراینی ولودیمیر زلنسکی با کسب بیش از ۷۰ درصد آرا در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری اوکراین رئیسجمهور اوکراین شد.
بمبگذاریهای روز عید پاک در سه کلیسا، سه هتل و یک مجتمع مسکونی در سریلانکا منجر به کشتهشدن بیش از ۲۰۷ تن و زخمیشدن بیش از ۴۵۰ تن شد.
آتشسوزی در کلیسای نوتردام پاریس، فرانسه (در تصویر)- در پی اعتراضات ۲۰۱۹ سودان، ارتش این کشور با کودتا علیه رئیسجمهور عمر البشیر، قدرت را در دست گرفت.
اکوادور پناهندگی اعطا شده به جولین آسانژ مؤسس ویکیلیکس را پس گرفت و آنگاه او از سوی مقامات بریتانیا دستگیر شد.- در انتخابات سراسری اسرائیل حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و اتحاد آبی و سفید به رهبری بنی گانتس هر یک با کسب ۳۵ کرسی در صدر قرار گرفتند.
رویدادهای کنونی:
بحران ریاستجمهوری ونزوئلا • مذاکرات برکسیت • سیل جنوب و غرب ایران
مرگهای اخیر:- منیر شاهرودی فرمانفرمائیان
- زیگمار وتسلیش
- احمد اقتداری
- آلن گارسیا
- آون کی گاریوت
- دیوید برین دیویس
امروز: یکشنبه، ۲۱ آوریل ۲۰۱۹ میلادی برابر ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ هجری خورشیدی و ۱۶ شعبان ۱۴۴۰ هجری قمری (UTC)
در اسرائیل: روز ملی یادبود قربانیان هولوکاست
- رویدادها
۱۳۵۸ ـ تأسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران
۱۳۵۹ ـ اعلام انقلاب فرهنگی در ایران
۱۹۴۵ – واحدهای ارتش شوروی شهر برلین را از فاصله چهار کیلومتری محاصره کرده و زیر آتش توپ قرار دادند.
۱۹۵۴ – گئورگی مالنکوف نخست وزیر شوروی شد.
۱۹۶۷ – یک کودتای نظامی در یونان دولت منتخب را برکنار کرد.
- زادروزها
۱۸۱۶ - زادروز شارلوت برونته نویسندهٔ انگلیسی، خالق جین ایر
۱۸۶۴ - زادروز ماکس وبر حقوقدان، سیاستمدار، تاریخدان، جامعهشناس و استاد اقتصاد سیاسی
۱۸۸۲ - زادروز پرسی ویلیام بریجمن فیزیکدان آمریکایی، برندهٔ جایزه فیزیک نوبل سال ۱۹۴۶
۱۸۸۹ - زادروز پل کارر شیمیدان سوئیسی، برندهٔ جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۳۷
۱۹۱۵ - زادروز آنتونی کوئین بازیگر، نویسنده و نقاش مکزیکی
۱۹۲۶ - زادروز الیزابت دوم ملکه سلطنتی مشروطه ۱۶ کشور مستقل
- درگذشتها
۱۱۴۲ - درگذشت پییر آبلار روشنفکر و نویسنده فرانسوی
۱۵۰۹ - درگذشت هنری هفتم پادشاه انگلستان و فرمانروای ایرلند بین سالهای ۱۴۸۵ تا ۱۵۰۹
۱۶۹۹ - درگذشت ژان راسین درامنویس بزرگ قرن هفدهم فرانسه
۱۹۱۰ - درگذشت مارک توین نویسنده و طنزپرداز آمریکایی
۱۹۳۸ - درگذشت اقبال لاهوری شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی
۱۹۴۶ - درگذشت جان مینارد کینز اقتصاددان برجستهٔ قرن بیستم
→ روز قبل – روز بعد ←
یادبودهای آوریل – یادبودهای بیشتر...
رده:
- الگو:پیوند میانویکی
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.356","walltime":"0.512","ppvisitednodes":"value":1239,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":70854,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":6785,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 285.549 1 -total"," 31.14% 88.925 1 ویکیپدیا:یادبودهای_برگزیده/۲۱_آوریل"," 19.62% 56.039 1 الگو:از_میان_خبرها"," 17.36% 49.569 1 الگو:از_میان_خبرها/اصلی"," 13.79% 39.369 1 ویکیپدیا:آیا_میدانستید_که...؟/۲۰۱۹/هفته_۱۶"," 12.47% 35.597 1 الگو:آمیک"," 11.67% 33.335 1 ویکیپدیا:یادبودهای_برگزیده/مناسبها"," 11.54% 32.966 1 الگو:در_خبرها/تصویر"," 11.44% 32.663 1 الگو:Interval"," 10.53% 30.075 1 الگو:Main_page_image"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.024","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1193441,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1334","timestamp":"20190421213315","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":108,"wgHostname":"mw1270"););